• Un iceberg de mărimea Londrei s-a desprins de pe o platformă de gheață din Antarctica, dar nu are legătură cu criza climatică, potrivit British Antarctic Survey.
  • În timp ce noul iceberg nu se datorează impactului încălzirii globale, criza climatică are consecințe din ce în ce mai grave, dar complexe, la polii lumii, în special în Antarctica.
  • Peninsula Antarctică se încălzește de cinci ori mai repede decât media globală, potrivit UCAR Center For Science Education.

Un iceberg de mărimea Londrei s-a desprins de pe o platformă de gheață din Antarctica, dar nu are legătură cu criza climatică, potrivit British Antarctic Survey. Marele iceberg, care are o suprafață de aproape 1550 de kilometri pătrați, s-a desprins duminică de pe platoul de gheață Brunt, cu o grosime de 150 de metri (492 ft).

Este a doua masă care se desprinde în ultimii doi ani, a declarat BAS, după ce o fisură cunoscută sub numele de Chasm-1″ s-a extins complet prin platoul de gheață. BAS descrie Brunt ca fiind probabil cea mai atent monitorizată platformă de gheață de pe Pământ”.

Monitorizarea prin satelit a dezvăluit pentru prima dată schimbări în Chasm-1 cu puțin peste un deceniu în urmă, după ce acesta a stat latent timp de cel puțin 35 de ani.  În februarie 2021, un alt iceberg, care a ajuns să fie cunoscut sub numele de A74, s-a desprins de pe platformă și a plutit în derivă în Marea Weddell.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

BAS a declarat că noul iceberg este puțin mai mare decât A74 și este probabil să plutească în derivă în aceeași direcție din cauza curentului. Acesta va fi numit ulterior de către Centrul Național de Gheață din SUA. BAS efectuează cercetări la stația de cercetare Halley VI, situată deasupra platformei de gheață, dar aceasta a fost nelocuită în ultimele șase ierni din cauza situației glaciare complexe și imprevizibile.

„Acest eveniment de calving a fost așteptat și face parte din comportamentul natural al platformei de gheață Brunt. Nu are legătură cu schimbările climatice”, a declarat profesorul Dominic Hodgson, glaciolog la BAS. Echipele noastre științifice și operaționale continuă să monitorizeze platoul de gheață în timp real pentru a se asigura că este în siguranță și pentru a asigura continuitatea activităților științifice pe care le desfășurăm la Halley”

În timp ce noul iceberg nu se datorează impactului încălzirii globale, criza climatică are consecințe din ce în ce mai grave, dar complexe, la polii lumii, în special în Antarctica. Peninsula Antarctică se încălzește de cinci ori mai repede decât media globală, potrivit UCAR Center For Science Education, încălzindu-se cu aproape 3 grade Celsius în ultimii 70 de ani. În ultimele trei decenii, Antarctica a pierdut peste trei trilioane de tone de gheață, ceea ce a dus la creșterea rapidă a nivelului mării la nivel global.

Cercetările publicate la începutul acestei luni au arătat, de asemenea, că două treimi din cei 215.000 de ghețari din lume – fără a-i include pe cei de pe calotele de gheață din Groenlanda și Antarctica – se vor topi până la sfârșitul secolului dacă se menține actuala traiectorie a crizei climatice, mai repede decât credeau oamenii de știință anterior.