• Un dispozitiv laser care poate detecta semnele extratereștrilor de pe planete îndepărtate a fost dezvoltat de oamenii de știință.
  • Cântărind doar aproximativ 17 kilograme, instrumentul este o combinație la scară redusă a două instrumente.
  • Oamenii de știință speră să îl trimită în spațiu și să îl implementeze pe o țintă planetară în câțiva ani.

Un dispozitiv laser care poate detecta semnele extratereștrilor de pe planete îndepărtate a fost dezvoltat de oamenii de știință. Aparatul miniaturizat a fost adaptat pentru misiunile spațiale ale NASA și ar putea revoluționa căutarea vieții extraterestre.

Acesta este semnificativ mai mic și mai eficient din punct de vedere al resurselor decât predecesorii săi, fără a compromite analiza eșantioanelor planetare și activitatea biologică la fața locului. Cântărind doar aproximativ 17 kilograme, instrumentul este o combinație la scară redusă a două instrumente.

Laserul cu ultraviolete pulsate îndepărtează cantități mici de material. Un scaner numit Orbitrap furnizează apoi date de înaltă rezoluție despre chimia acestora. Autorul principal, profesorul Ricardo Arevalo, de la Universitatea Maryland, a declarat: Orbitrap a fost construit inițial pentru uz comercial. Le puteți găsi în laboratoarele farmaceutice, medicale și de proteomică. Cel din laboratorul meu cântărește puțin sub 400 de kilograme – deci sunt destul de mari. Ne-a luat opt ani să realizăm un prototip care să poată fi utilizat eficient în spațiu – semnificativ mai mic și mai puțin consumator de resurse, dar care să poată fi folosit în continuare pentru cercetări științifice de ultimă oră.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Această tehnică nu a fost încă aplicată într-un mediu planetar extraterestru, dar profesorul Arevalo a declarat că dispozitivul este simplificat pentru explorarea spațială și pentru analiza materialelor planetare la fața locului.

Mini LDMS Orbitrap va oferi informații pentru viitoarele aventuri în sistemul solar exterior – inclusiv cele axate pe detectarea vieții, cum ar fi Enceladus Orbilander, și explorarea suprafeței lunare, cum ar fi programul Artemis al NASA. Oamenii de știință speră să îl trimită în spațiu și să îl implementeze pe o țintă planetară în câțiva ani.

Profesorul Arevalo a declarat: Văd acest prototip ca pe un deschizător de drumuri pentru alte instrumente viitoare bazate pe LDMS și Orbitrap. Mini-instrumentul nostru Orbitrap LDMS are potențialul de a îmbunătăți în mod semnificativ modul în care studiem în prezent geochimia sau astrobiologia unei suprafețe planetare.”

Acesta este descris în revista Nature Astronomy.