• Potrivit oamenilor de știință, se estimează că peste 171 de trilioane de bucăți de plastic plutesc acum în oceanele Terrei.
  • Plasticul ucide peștii și animalele marine și are nevoie de sute de ani pentru a se descompune în materiale mai puțin dăunătoare.
  • Numărul s-ar putea tripla până în 2040 dacă nu se iau măsuri, avertizează experții.

Un studiu al 5 Gyres Institute, publicat miercuri estimează că peste 171 de trilioane de bucăți de plastic plutesc acum în oceanele lumii, care, adunate, ar cântări aproximativ 2,3 milioane de tone.

Oamenii de știintă au constatat o creștere „rapidă și fără precedent” a poluării cu plastic a oceanelor începând din 2005, potrivit studiului publicat în revista Plos ONE. Numărul s-ar putea aproape tripla până în 2040 dacă nu se iau măsuri, avertizează oamenii de știință.

Cele 171 de trilioane de bucăți sunt alcătuite atât din plastic aruncat recent, cât și din bucăți mai vechi care s-au descompus, a declarat autorul principal, Dr. Marcus Eriksen de la Institutul 5 Gyres.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„Numărul e mult mai mare decât estimările anterioare”, a spus pentru CNN Lisa Erdle, director de cercetare și inovare la Institutul 5 Gyres și unul dintre autorii raportului.

Cea mai mare concentrație de plastic oceanic se află în prezent în Marea Mediterană, alte mase mari de plastic au fost găsite și în alte locuri, inclusiv în Marea Plasă de Gunoi din Pacific.

Plasticul ucide peștii și animalele marine și are nevoie de sute de ani pentru a se descompune în materiale mai puțin dăunătoare.

Doar aproximativ 9% din materialele plastice la nivel mondial sunt reciclate în fiecare an.