• O echipă de cercetători chinezi a afirmat că gâturile lor lungi au crescut pentru a putea concura pentru parteneri, mai degrabă decât pentru a ajunge la hrană.
  • O analiză a fosilelor unice ale capului și gâtului unui strămoș timpuriu al girafelor – o cască în formă de disc și articulații foarte complexe ale capului și gâtului – sugerează că selecția sexuală, determinată de competiția dintre masculi, ar fi putut contribui, de asemenea, la evoluția gâtului.
  • Cercetătorii de la Institutul de Paleontologie și Paleoantropologie a Vertebratelor (IVPP), din cadrul Academiei Chineze de Științe, au realizat studiul lor pe Discokeryx xiezhi, o girafoidă timpurie.

Girafele și-au dezvoltat gâturi lungi pentru a-și putea lovi cu capul rivalii în luptele de împerechere, potrivit unui nou studiu.

Gâtul caracteristic al girafei moderne, cel mai înalt animal terestru și cel mai mare rumegător de pe Pământ, a fost considerat de mult timp un exemplu clasic de evoluție adaptivă și selecție naturală, încă de când Charles Darwin a dezvoltat pentru prima dată aceste concepte.

Se crede în mod obișnuit că, competiția pentru hrană a determinat alungirea gâtului și a permis girafelor să caute frunzele din vârful copacilor în pădurile din savana africană, scrie The Telegraph.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?

Cu toate acestea, o echipă de cercetători chinezi a afirmat că gâturile lor lungi au crescut pentru a putea concura pentru parteneri, mai degrabă decât pentru a ajunge la hrană.

O analiză a fosilelor unice ale capului și gâtului unui strămoș timpuriu al girafelor – o cască în formă de disc și articulații foarte complexe ale capului și gâtului – sugerează că selecția sexuală, determinată de competiția dintre masculi, ar fi putut contribui, de asemenea, la evoluția gâtului.

Pe măsură ce observarea comportamentului girafelor a crescut, oamenii de știință au început să realizeze că gâtul lung al girafelor servește, de fapt, ca armă în competiția masculină de curtare și că aceasta ar putea fi cheia misterului evoluției girafelor.

Cu cât gâtul este mai lung, cu atât mai mari sunt daunele aduse adversarului

Cercetătorii de la Institutul de Paleontologie și Paleoantropologie a Vertebratelor (IVPP), din cadrul Academiei Chineze de Științe, au realizat studiul lor pe Discokeryx xiezhi, o girafoidă timpurie.

Fosilele analizate în cadrul studiului, publicat în revista Science, au fost găsite în stratele Miocenului timpuriu de acum aproximativ 17 milioane de ani, pe marginea nordică a bazinului Junggar, Xinjiang. Un craniu complet și patru vertebre cervicale au făcut parte din descoperire.

Profesorul Deng Tao, unul dintre autorii de la IVPP, a declarat: „Discokeryx xiezhi prezenta multe caracteristici unice în rândul mamiferelor, inclusiv dezvoltarea unei oseminte mari în formă de disc în mijlocul capului”.

El a precizat că vertebrele cervicale ale lui Discokeryx xiezhi sunt foarte robuste și au cele mai complexe articulații între cap, gât și vertebrele cervicale dintre toate mamiferele.

Echipa a demonstrat că articulațiile complexe dintre craniul și vertebrele cervicale ale lui Discokeryx xiezhi sunt deosebit de adaptate la impactul de mare viteză cap la cap.

Profesorul Deng a declarat: „Este posibil ca, printre strămoșii girafelor din această perioadă, masculii care se împerecheau să fi dezvoltat un mod de a-și ataca concurenții prin legănarea gâtului și a capului.
Această luptă extremă, susținută de selecția sexuală, a dus astfel la alungirea rapidă a gâtului girafei pe o perioadă de două milioane de ani pentru a deveni genul actual, Giraffa
.”

Pe baza acestei alungire, Giraffa era bine adaptată pentru nișa de hrănire pe frunzișul înalt. Cu toate acestea, statutul lor ecologic era în mod necesar mai puțin sigur decât cel al bovinelor și cervidelor. Ca urmare, este posibil ca nișa ecologică marginală a Giraffa să fi promovat o competiție extremă de curtare intraspecifică, care, la rândul ei, ar fi putut promova o evoluție morfologică extremă”, a mai adăugat acesta.