- Vântul solar de mare viteză provenit dintr-o gaură în atmosfera solară va intra în câmpul magnetic al Pământului. Iată data prognozată pentru furtuna solară și ce efecte ar putea avea aceasta.
- Furtuna ar putea cauza probleme la rețeaua electrică și ar putea perturba sateliții, avertizează experții.
- O furtună solară ar putea fi pe cale să lovească Pământul, în timp ce materialul se scurge dintr-o gaură din Soare.
Vântul solar de mare viteză provenit dintr-o gaură în atmosfera solară va intra în câmpul magnetic al Pământului. Iată data prognozată pentru furtuna solară și ce efecte ar putea avea aceasta.
Furtuna ar putea cauza probleme la rețeaua electrică și ar putea perturba sateliții, avertizează experții.
O furtună solară ar putea fi pe cale să lovească Pământul, în timp ce materialul se scurge dintr-o gaură din Soare.
Furtuna de nivel G1 ar putea provoca întreruperi ale rețelelor de energie electrică, ar putea perturba sateliții și ar putea întrerupe migrația animalelor, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA. Cu toate acestea, ele sunt relativ minore fiind posibile efecte mult mai dramatice în timpul furtunilor geomagnetice.
Pământul este ocazional lovit de furtuni solare, care se produc atunci când Soarele emite explozii uriașe de energie care trimit apoi fluxuri de sarcini electrice spre Pământ.
Acum, o gaură în atmosfera solară dă naștere la rafale de vânt solar de mare viteză, care ar putea intra în câmpul magnetic al Pământului în această săptămână și ar putea provoca o furtună solară minoră.
Predicția vine de la Centrul de prognoză meteo spațială (SWPC) al Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, care a observat că „materialul gazos curge dintr-o gaură sudică din atmosfera solară.
Iată acea dată exactă la care meteorologii au prezis că va avea loc furtuna și ce efecte ar putea avea aceasta.
Când va lovi furtuna furtuna pe Pământ?
Meteorologii au prezis că o furtună solară provenită de la găurile coronale din atmosfera solară va lovi câmpul magnetic al Pământului miercuri, 3 august.
Găurile coronale sunt zone din atmosfera superioară a Soarelui în care gazul electrizat al stelei este mai rece și mai puțin dens, unde, în loc să se întoarcă în buclă, câmpurile magnetice ale Soarelui se răspândesc spre exterior, în spațiu.
Materialul solar este transportat de aceste raze cu viteze de până la 1,8 milioane de kilometri pe oră, iar aceste resturi care, de obicei, au nevoie de aproximativ 15-18 ore pentru a ajunge pe Pământ sunt apoi absorbite de câmpul magnetic puternic al planetei, declanșând furtuni solare.
Ce se întâmplă în timpul unei furtuni solare?
În timpul unei furtuni solare, câmpul magnetic al Pământului se comprimă ușor din cauza valurilor de particule foarte energetice.
Aceste particule solare coboară pe liniile de câmp magnetic din apropierea polilor, agitând moleculele din atmosferă și eliberând energie sub formă de lumină pentru a crea aurore colorate, similare celebrei aurore boreale.
Găurile coronale se pot forma în orice moment, deși se întâmplă mai des în timpul perioadei de minim de radiație solară. În prezent, ieșim dintr-o astfel de perioadă și ne îndreptăm spre maximul solar, în care activitatea Soarelui crește în intensitate, care se preconizează că va ajunge undeva în jurul anului 2025.
În cazul unor furtuni mai extreme, perturbarea câmpului magnetic al planetei noastre poate fi suficient de puternică pentru a trimite chiar și sateliți în cădere pe Pământ, potrivit Live Science.
Oamenii de știință au avertizat, de asemenea, că furtunile geomagnetice extreme ar putea chiar să paralizeze internetul.
De exemplu, una dintre cele mai mari furtuni solare din istorie, evenimentul Carrington din 1859, a eliberat un flux atât de puternic de particule solare încât sistemele de telegraf din întreaga lume au fost prăjite.
Un alt eveniment similar, petrecut în Quebec în 1989, a provocat o pană de curent în întreaga provincie canadiană.