• Pământul a stabilit un nou record pentru cea mai scurtă zi.
  • Planeta a efectuat o rotație completă pe 29 iunie 2022, într-un timp care a fost cu 1,59 milisecunde, puțin peste o miime de secundă, fiind mai scurt decât rotația sa standard de 24 de ore.
  • Aproape că a depășit din nou bariera luna aceasta, 26 iulie fiind cu 1,50 milisecunde mai scurtă decât 24 de ore.

Pământul a stabilit un nou record pentru cea mai scurtă zi. Planeta a efectuat o rotație completă pe 29 iunie 2022, într-un timp care a fost cu 1,59 milisecunde, puțin peste o miime de secundă, fiind mai scurt decât rotația sa standard de 24 de ore. Aproape că a depășit din nou bariera luna aceasta, 26 iulie fiind cu 1,50 milisecunde mai scurtă decât 24 de ore.

În ultima vreme, Pământul a crescut în viteză. În 2020, Pământul a cunoscut cea mai scurtă lună măsurată vreodată, începând cu anii 1960. Cea mai scurtă zi din toate timpurile a fost măsurată în acel an: 1,47 milisecunde sub 24 de ore la 19 iulie.

În anul următor, Pământul a continuat să se rotească cu o viteză în general crescută, deși nu a bătut recorduri.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dar, dacă se analizează pe perioade mult mai lungi, se observă că rotația Pământului încetinește. La fiecare secol, Pământul are nevoie de câteva milisecunde mai mult pentru a efectua o rotație.

Cauzele acestui fenomen sunt incerte, dar oamenii de știință speculează că s-ar putea datora unor procese din straturile interioare sau exterioare ale nucleului, oceanelor, mareelor sau chiar schimbărilor climatice.

Unii oameni de știință au sugerat că scăderea numărului de zile ar putea fi legată de oscilația Chandler, o mică abatere a axei de rotație a Pământului. Acest lucru este similar cu tremurul pe care îl vede cineva atunci când un carusel începe să ia avânt sau încetinește, potrivit oamenilor de știință Leonid Zotov, Christian Bizouard și Nikolay Sidorenkov, care vor prezenta săptămâna viitoare la Societatea de Geoștiințe din Asia Oceania.

Dacă Pământul continuă să se învârtă cu o viteză din ce în ce mai mare, acest lucru ar putea duce la introducerea secundei bisecunde negative, pentru a menține ritmul în care Pământul orbitează în jurul Soarelui în concordanță cu măsurătorile efectuate de ceasurile atomice.

Cu toate acestea, secunda bisectă negativă ar putea crea probleme pentru sistemele IT. Meta a publicat recent un blog în care a afirmat că secunda bisectă aduce beneficii în principal oamenilor de știință și astronomilor”, dar că este o practică riscantă care face mai mult rău decât bine”.

Acest lucru se datorează faptului că ceasul progresează de la 23:59:59 la 23:59:60 înainte de a se reseta la 00:00:00, iar un astfel de salt în timp blochează programele sau corupe datele din cauza marcajelor temporale de pe memoria de date.

În mod similar, în cazul în care se produce o secundă bisectă negativă, ceasul se va schimba de la 23:59:58 la 00:00:00, ceea ce, potrivit Meta, ar putea avea un efect devastator asupra programelor care se bazează pe cronometre sau programatoare”.

Timpul Universal Coordonat (UTC), principalul standard de timp după care lumea reglează ceasurile și timpul, a fost actualizat cu o secundă bisectă de 27 de ori.

Susținem o presiune mai mare a comunității pentru a opri introducerea viitoare a secundelor bisecunde și a rămâne la nivelul actual de 27, care credem că va fi suficient pentru următorul mileniu”, au scris inginerii de la Meta.