• Astronomii vor să continue să observe schimbările în anii următori de pe planeta Neptun.
  • Neptun, cea mai îndepărtată planetă din sistemul nostru solar, a cunoscut fluctuații rapide și neașteptate de temperatură, au descoperit cercetătorii spațiali.
  • Noile date au arătat că variațiile au fost atât de mari încât cercetătorii nu sunt încă în măsură să le explice.

Astronomii din cadrul studiului s-au concentrat asupra sezonului estival care a avut loc în emisfera sudică a planetei începând cu anul 2005. Schimbările de încălzire și răcire a temperaturilor atmosferice și globale de pe Neptun au atras atenția astronomilor care le-au monitorizat timp de 17 ani, arată un studiu publicat luni.

Echipa internațională de experți a petrecut aproape două decenii urmărind îndeaproape temperaturile planetei gazoase cu ajutorul telescoapelor terestre, inclusiv al Very Large Telescope al Observatorului European de Sud. Potrivit studiului publicat în Planetary Science Journal, aceștia au descoperit o scădere „neașteptată” a temperaturilor globale ale lui Neptun, urmată de o încălzire dramatică a polului său sudic.

„Deoarece am observat Neptun în timpul verii sale sudice timpurii, ne așteptam ca temperaturile să se încălzească încet, nu să se răcească”, a declarat autorul principal al studiului, Michael Roman, cercetător asociat postdoctoral la Universitatea Leicester din Marea Britanie.

Recomandări

CE MAI FACE MUSK
ISLANDA VREA ÎN UE
BANI PENTRU GROENLANDA
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
SUNT „SUPER-BĂTRÂNI”
CAZ ÎNCHIS

În timp ce Neptun se aseamănă cu Pământul prin faptul că anotimpurile sale se schimbă în funcție de orbita Soarelui, anotimpurile lui Neptun durează aproximativ 40 de ani, potrivit Observatorului European de Sud. Un singur an pe Neptun, care este cea mai îndepărtată planetă gigantică de Soare, echivalează cu 165 de ani tereștri.

Aceasta se află la o distanță de aproximativ 2,8 miliarde de kilometri de Pământ. Astronomii din cadrul studiului s-au axat pe sezonul estival care a avut loc în emisfera sudică a planetei începând cu anul 2005, examinând îndeaproape orice schimbări de temperatură după solstițiul de vară.

Aceștia au pus cap la cap aproape 100 de imagini în infraroșu termic ale lui Neptun, realizate de-a lungul a 17 ani, pentru a studia aceste tendințe în detaliu. Ei au înregistrat o scădere medie a temperaturii globale de 8 grade Celsius, sau 46,4 grade Fahrenheit, între 2003 și 2018.

O altă constatare surprinzătoare a venit odată cu încălzirea dramatică a polului sud al celei de-a opta planete în ultimii doi ani de observații. Între 2018 și 2020, experții au observat o creștere rapidă de 11C, sau 51,8 F. Este o constatare neobișnuită deoarece acest nivel de încălzire rapidă a polului nu a mai fost observat niciodată pe Neptun, potrivit cercetătorilor.

„Datele noastre acoperă mai puțin de jumătate dintr-un sezon pe Neptun, așa că nimeni nu se aștepta să vadă schimbări mari și rapide”, a declarat Glenn Orton, coautor al studiului și cercetător științific principal la Jet Propulsion Laboratory din cadrul Caltech. Astronomii nu sunt încă siguri ce a cauzat variațiile neașteptate de temperatură ale lui Neptun.