• Start-up-ul american VAST construiește module care vor putea transporta printre stele milioane de oameni.
  • Principala problemă care trebuie rezolvată este cea a gravitației, omul poate trăi la gravitație zero doar un an.
  • Modulul Haven1 va fi lansat curând pentru a face primele teste în orbită joasă în jurul Pământului.

Compania americană VAST și-a anunțat ieri planurile pentru construirea unei stații spațiale care va înlocui în timp Stația Spațială Internațională.

CEO-ul VAST, Max Haot, a dezvăluit planurile companiei și tehnologia VAST în timpul unui Congres desfășurat în Italia. Haven-1 este primul prototip și reprezintă un test, al unei mici stații locuibile, care este deja în construcție.

Misiunea declarată a VAST este de a contribui la construirea unui viitor în care miliarde de oameni trăiesc în spațiu. Cum va fi posibil așa ceva ?

Pentru tehnologia care implică rachete și capsule, start up-ul va colabora cu SpaceX. Iar compania se va concentra pe următoarea mare provocare : locuirea în spațiu. Însă dacă dorim ca oamenii să trăiască și să lucreze în spațiu pe termen lung, trebuie să rezolvăm problema gravitației artificiale

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Știm că în gravitate zero, putem trăi cel mult un an. Dar poate că gravitația lunară sau gravitația marțiană – o șasime sau o treime din gravitația Pământului – este suficientă pentru a trăi confortabil o viață întreagă, și asta va fi testat pe spațiile spațiale cu gravitație artificială.

Avem nevoie însă de pași intermediari pentru a ajunge acolo. Și aici intervine Haven-1, care va trimite un echipaj de patru persoane pe un Dragon, pentru două săptămâni, înainte de jumătatea anului 2026.

Care vor fi caracteristicile Haven-2?

Va avea o conexiune excelentă la internet, așa cum are și Haven-1. Va avea interioare similare, dar mai mari, iar în 2028, primul modul va fi pe orbită; apoi, între 2029 și 2030, alte trei module identice vor fi andocate împreună. Fiecare modul are facilități științifice și sarcinile utile interne sunt diferite, dar toate au aceeași propulsie, suport vital și capacitate de andocare.

Pe termen lung, va fi implementată gravitația artificială pe o arhitectură care asamblează șapte module de dimensiunea unei nave stelare, conectate într-o structură de 105 de metri lungime, care se rotește în jurul axei sale. Acest lucru va crea 1G la ambele capete, microgravitație în centru și diferite niveluri de gravitație între aceste puncte.

Starship va revoluționa cu adevărat accesul la spațiu și ne va duce pe Marte?

Absolut da, spun managerii VOST. Datorită Starlink, Starship este finanțat în totalitate.
Starship și capacitatea sa de a trimite oameni în spatiu se va întâmpla mai târziu, dar important este că reduce costul deplasării la o stație spațială. În prezent, cel mai mare cost al unei călătorii sau misiuni către o stație spațială este transportul, adică Dragonul.

Citește și