• Ar putea un gel făcut din proteine umane să creeze următoarea generație de veste antiglonț?
  • Oamenii de știință au creat un biogel capabil să oprească obiectele supersonice – cum ar fi un glonț care se deplasează cu viteză.
  • Materialul de protecție conține o proteină care se găsește în celulele umane.

Ar putea un gel făcut din proteine umane să creeze următoarea generație de veste antiglonț?
Oamenii de știință au creat un biogel capabil să oprească obiectele supersonice – cum ar fi un glonț care se deplasează cu viteză. Oamenii de știință de la Universitatea din Kent spun că ar putea asigura siguranța personalului militar și al poliției, precum și să protejeze avioanele și navele spațiale împotriva resturilor zburătoare.

Materialul de protecție conține o proteină care se găsește în celulele umane. Cunoscută sub numele de talină, aceasta se reformează ca răspuns la forțele externe.

„Fiecare moleculă are 13 „switch-uri” care se pot desfășura atunci când se aplică o forță”, spune liderul proiectului, profesorul Benjamin Goult, într-o declarație, potrivit SWNS. „Acestea se repliază după ce forța este îndepărtată – permițând absorbția șocurilor”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Echipa a adaptat capetele a trei întrerupătoare și apoi le-a legat între ele folosind apă și un agent de gelificare pentru a forma o plasă. Atunci când ceva o lovește, energia desfășoară talina modificată, în loc să se transforme în căldură – așa cum se întâmplă în cazul materialelor existente. În cadrul experimentelor, un piston a tras mici particule de bazalt și bucăți mai mari de schije asupra unei mostre plasate în fața unei plăci de aluminiu. Chiar și la viteze supersonice de 1,5 km pe secundă, de două ori mai rapide decât gloanțele de armă de foc, gelul le-a oprit în calea lor.

Descoperirea deschide ușa către următoarea generație de veste antiglonț

„Talinul este amortizorul natural al celulelor. Acesta conține o serie de domenii de comutare binare care se deschid sub tensiune și se repliază din nou odată ce tensiunea scade”, spune profesorul Goult, potrivit SWNS. „Acest răspuns la forță conferă talinei proprietățile sale incredibile, protejând celulele noastre de efectele unor schimbări mari de forță”.

Vesta tradițională are defectele sale

Vestele antiglonț actuale au o față ceramică voluminoasă cu un suport compozit armat cu fibre. Deși acest lucru poate fi bun pentru a opri gloanțele și resturile zburătoare, este ineficient împotriva energiei cinetice care poate provoca traume fizice corpului din spatele armurii. În plus, din cauza integrității structurale reduse, vestele antiglonț tradiționale suferă frecvent daune permanente după o lovitură, cu excepția utilizării continue. Alternativele pe bază de talin ar putea fi un înlocuitor viabil pentru tehnologiile convenționale existente.

„Oferă o armură mai ușoară și mai durabilă, care protejează purtătorul de un spectru mai larg de răni – inclusiv cele provocate de șocuri”, spune profesorul Goult pentru SWNS. Materialele care disipă energia sunt necesare pentru a colecta eficient resturile spațiale, praful și meteoriții minusculi pentru investigații științifice. Ele pot prinde și stoca proiectilele după impact și pot ajuta la construirea de echipamente costisitoare, sporind durabilitatea și siguranța astronauților.

De asemenea, acestea pot înlocui gelurile utilizate în industrie, care sunt predispuse să se topească din cauza creșterilor de temperatură provocate de impactul proiectilelor. Echipa colaborează acum cu o companie pentru a dezvolta gelul ca o componentă pentru veste antiglonț. Alte proteine marcate cu markeri se pot lega de talină. Daunele ar putea fi identificate prin adăugarea de proteine fluorescente.