• Un vas de croazieră a acostat duminică în Insulele Feroe, lăsându-și pasagerii să asiste la o vânătoare în masă de balene.
  • Operatorul britanic al vasului de croazieră, Ambassador Cruise Line, și-a cerut ulterior scuze.
  • Grindadráp este o tradiție de vânătoare în masă veche de secole care presupune uciderea mamiferelor marine pentru a se întreține.

O companie de croazieră își cere scuze pasagerilor care au asistat la uciderea a zeci de balene pilot în apropierea navei lor ancorate săptămâna aceasta în Insulele Feroe, scrie ABC News.

Pasagerii de la bordul vasului de croazieră Ambition, deținut de Ambassador Cruise Line, cu sediul în Marea Britanie, tocmai sosiseră duminică în portul Tórshavn din teritoriul danez când au surprins spectacolul, parte a unei tradiții locale vechi.

Printre acești pasageri se aflau și ecologiști de la ORCA, un grup de susținere a vieții marine care încearcă să protejeze balenele și delfinii din apele europene. Din 2021, Ambassador a plătit pentru ca personalul ORCA să se alăture croazierelor sale pentru a educa turiștii cu privire la fauna marină și pentru a colecta date despre animale.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Ecologiștii au declarat că peste 40 de bărci mici și jet ski-uri au adus balenele pe o plajă unde 150 de persoane au muncit pentru a trage animalele la țărm cu cârlige și pentru a le sacrifica cu sulițe.

În total, vânătoarea a durat aproximativ 20 de minute, a precizat ORCA. Unele dintre animale, printre care se numărau nouă pui, au avut nevoie de peste 30 de secunde pentru a muri.

Ambassador Cruise Line s-a declarat ,,incredibil de dezamăgită” de faptul că vânătoarea s-a desfășurat în apropierea vasului și că continuă să ,,se opună cu fermitate acestei practici”. Compania le cere oaspeților săi să nu-i susțină pe vânători prin cumpărarea de carne de balenă și delfin.

,,Apreciem pe deplin faptul că a fi martor la acest eveniment local ar fi fost dureros pentru majoritatea oaspeților de la bord” , a declarat ambasadorul. În consecință, am dori să ne cerem scuze sincere pentru orice supărare nejustificată”.

Rprezentantii guvernului Insulelor Feroe nu au comentat situația.

Balenele pilot cu aripioare lungi, care, din punct de vedere tehnic, sunt o specie de delfin, sunt mamifere marine de dimensiuni medii care trăiesc în Atlanticul de Nord, cunoscute pentru capul lor bulbos și înotătoarele în formă de seceră. Ele sunt protejate în temeiul Legii privind protecția mamiferelor marine, dar nu sunt în prezent incluse pe lista speciilor pe cale de dispariție.

Mamiferele trăiesc în grupuri sociale de până la 20 de indivizi, organizați într-un banc mai mare de sute de animale – o structură socială care le face ținte ușoare pentru baleniere, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (National Oceanic and Atmospheric Administration).

În Insulele Feroe, vânătoarea de balene pilot este cunoscută sub numele de ,,grindadrap” sau ,,grind”. Feroezii consideră această tradiție ca fiind esențială pentru identitatea lor culturală și o modalitate durabilă de a aduna hrană, potrivit unui site web al guvernului local.

Guvernul spune că uciderea nu este foarte comercializată. Fiecare captură este ,,distribuită gratuit în comunitatea locală”, dar ,,în unele supermarketuri și pe docuri, carnea și untura de balenă sunt ocazional disponibile pentru vânzare”.

Pe parcursul anului pot avea loc mai multe vânători, iar fiecare dintre acestea este efectuată de persoane care dețin o licență necesară și este supravegheată de oficiali aleși. Legislația locală stipulează că uciderea trebuie să fie efectuată ,,cât mai rapid și mai eficient posibil”.

Guvernul afirmă că captura medie este de aproximativ 800 de animale, ceea ce reprezintă un impact nesemnificativ asupra populației globale de balene pilot, care, potrivit acestuia, este de aproximativ 778.000 de animale.

Dar o ucidere record într-o singură zi a peste 1.400 de delfini, în 2021, a adus această practică sub o supraveghere intensificată. Președintele Asociației Balenierelor din Insulele Feroe a declarat pentru BBC că mărimea acelei ucideri a fost pur accidentală.

Faptul că măcelul de duminică s-a desfășurat în apropierea vasului de croazieră a făcut să pară că vânătorii de balene ,,își etalează practica și îi tachinează pe turiști” , mulți dintre aceștia sperând să vadă viața marină în sălbăticie, a declarat Sally Hamilton, director executiv al ORCA.

,,Este greu de crezut că autoritățile din Insulele Feroe au permis ca această activitate să aibă loc la vederea clară a unui vas de croazieră plin de pasageri” , a spus ea. ,,La un moment dat, autoritățile din Insulele Feroe vor trebui să decidă dacă viața sa marină este o propunere turistică mai atractivă atunci când este în viață decât atunci când este ucisă. „

Vasul de croazieră a acostat pentru o escală în Tórshavn, principalul port al teritoriului format din 18 insule, situat între Islanda și Insulele Shetland. Deși guvernul local a investit mai mult în sectorul turistic, pescuitul și industriile legate de mediul marin rămân în continuare principalul motor economic al regiunii.

Citește și

Ion Ţiriac jr: Hidroelectrica poate ajunge la 20 miliarde de euro

Aeolus: Un satelit de 1,3 tone va cădea pe Pământ în câteva săptămâni

STUDIU. Aproape două treimi dintre utilizatorii Tinder sunt deja într-o relație. Aplicațiile de dating au devenit surse de divertisment