• Orașul New York se scufundă din cauza greutății zgârie-norilor săi, potrivit unei noi cercetări.
  • Orașul se scufundă în medie cu aproximativ 1-2 mm în fiecare an, agravând efectele creșterii nivelului mării și amenințarea de inundații.
  • Riscurile cu care se confruntă metropala vor fi împărtășite de multe alte orașe de coastă din întreaga lume, pe măsură ce criza climatică se adâncește.

Orașul se scufundă în medie cu aproximativ 1-2 mm în fiecare an, agravând efectele creșterii nivelului mării și amenințarea de inundații.

Poate că New York o fi orașul care nu doarme niciodată, dar este un oraș care cu siguranță se scufundă, scăzând în medie cu aproximativ 1-2 mm în fiecare an, unele zone din New York City scufundându-se cu o rată dublă, potrivit cercetătorilor, scrie The Guardian.

Această scufundare exacerbează impactul creșterii nivelului mării, care se accelerează de aproximativ două ori mai rapid decât media globală, pe măsură ce ghețarii lumii se topesc și apa mării se extinde din cauza încălzirii globale.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

New York se scufundă cu aproximativ 1-2 mm în fiecare an

Din 1950, apele care flanchează orașul New York au crescut cu aproximativ 22 cm din 1950, iar inundațiile majore provocate de furtuni ar putea fi de până la patru ori mai frecvente decât în prezent până la sfârșitul secolului, din cauza combinației dintre creșterea nivelului mării și uraganele provocate de schimbările climatice.

„O populație concentrată de 8,4 milioane de persoane se confruntă cu diferite grade de pericol de inundații în New York” , au scris cercetătorii în noul studiu, publicat în revista Earth’s Future.

Autorii au adăugat că riscurile cu care se confruntă orașul New York vor fi împărtășite de multe alte orașe de coastă din întreaga lume, pe măsură ce criza climatică se adâncește.

„Combinația dintre subsidența tectonică și antropogenă, creșterea nivelului mării și creșterea intensității uraganelor implică o accelerare a problemei de-a lungul zonelor de coastă și riverane”, au scris ei.

Această tendință este amplificată de greutatea marea a clădirilor construite a orașului New York. Cercetătorii au calculat că structurile orașului, printre care se numără faimoasele Empire State Building și Chrysler Building, cântăresc aproximativ cât greutatea a 140 de milioane de elefanți.

Această greutate enormă apasă asupra unui amalgam de materiale diferite care se găsesc în solul orașului New York.

„Nu este ceva de care să ne panicăm imediat, dar există acest proces în curs de desfășurare care crește riscul de inundații” , a declarat Tom Parsons, geofizician la US Geological Survey, care a condus noua cercetare.

Citește și

Prințul Harry și Meghan Markle sărbătoresc 5 ani de căsnicie. Cum s-a transformat aniversarea într-un adevărat coșmar

Grecia și țările mediteraneene se pregătesc pentru un număr record de turiști. Agențiile de turism evocă cifre fără precedent

Cele șase motive pentru care nu reușești să slăbești. Explicațiile experților