• Elon Musk a mai încercat o dată să lanseze noua sa rachetă, Starship.
  • Lansarea navei SpaceX Starship, eșuată la câteva minute după ce a ajuns în spațiu.
  • Zborul său inaugural s-a încheiat când a explodat la patru minute de la decolare.

UPDATE: Nava spaţială Starship a SpaceX, proiectată să transporte astronauţi pe Lună şi în alte părţi din cosmos, a ajuns în spaţiu pentru prima dată sâmbătă, dar a eşuat la câteva minute distanţă, într-un al doilea test, după ce prima încercare de a ajunge în spaţiu s-a încheiat printr-o explozie, scrie Reuters.

Starship a ajuns în spaţiu sâmbătă, după ce a fost lansată de pe rampa de lansare Boca Chica din Texas, într-un zbor de test planificat pentru 90 de minute. Cu toate acestea, contactul a fost pierdut aproximativ 10 minute după decolare, conform unui anunţ al companiei.

Compania a confirmat pe livestream-ul său că a fost nevoită să declanșeze funcția de autodistrugere a Starship.

Recomandări

UNDE MERGI CU COPILUL DE ZIUA LUI?
MOSCOVA AVERTIZEAZĂ EUROPA
ORI MERG TOȚI, ORI NICIUNUL
DE LA MER EGEÉ AU PONT EUXIN
ISRAELUL PROPUNE UN NOU ACORD DE PACE
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL DONALD TRUMP?

ȘTIREA INIȚIALĂ: Elon Musk va lansa racheta Starship. Zborul inaugural al vehiculului din aprilie s-a încheiat în mod spectaculos când a pierdut controlul și a explodat la patru minute după ce a părăsit solul din Texas.

Resturi ale rachetei înalte de 120 de metri au căzut în Golful Mexic. Inginerii de la compania SpaceX a lui Musk au făcut de atunci peste o mie de modificări la sistemele Starship pentru a încerca să facă vehiculul mai fiabil.

Profilul misiunii planificate va fi în linii mari același ca până acum: trimiterea părții superioare a vehiculului cu două etaje – nava – aproape o rotație completă a Pământului. Scopul este ca nava fără echipaj să aterizeze în ocean în apropiere de Kauai, una dintre insulele din arhipelagul Hawaii.

SpaceX a lucrat, de asemenea, în ultimele luni pentru a îmbunătăți performanțele motoarelor Raptor cu ardere de metan ale Starship.

Există 33 dintre acestea pe etapa inferioară, sau pe propulsorul Super Heavy, așa cum este cunoscut, și s-a văzut că mai multe au încetat să mai funcționeze pe măsură ce vehiculul urca mai sus pe cer.

Citește și