• Oamenii de știință privesc cu îngrijorare ghețarul gigantic ,,apocaliptic” din Antarctica.
  • Crăpăturile și fisurile alimentează temerile privind o ruptură care ar putea duce la creșterea cu jumătate de metru a nivelului global al mării – sau chiar mai mult.
  • Glaciologii au fost șocați atât de viteză, cât și de amploarea prăbușirii. ,,Acest lucru este uluitor„.

Potrivit oamenilor de știință, un ghețar de mărimea Floridei se află în ,,retragere rapidă” și că, în cazul în care ar cădea, ar crește nivelul global al mării cu trei metri, punând sute de milioane de oameni în pericol de a-și pierde casele și mijloacele de trai.

Ghețarul Thwaites din vestul Antarcticii are potențialul de a transforma oceanele lumii, iar un nou studiu a adăugat un nou motiv de îngrijorare cu privire la viteza cu care se topește, fiind descris ca pe muchie de cuțit.

Acesta fusese deja considerat a fi în ceea ce oamenii de știință au descris ca fiind deja într-o fază de retragere rapidă (o prăbușire atunci când este privită la scara timpului geologic), ceea ce a dus la o îngrijorare generalizată cu privire la cât de mult sau cât de repede va ajunge gheața sa în ocean.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Echipa de la University of South Florida a descris impactul potențial al retragerii lui Thwaites ca fiind ,,înfiorător” , o pierdere totală a ghețarului și a bazinelor înghețate din jur putând ridica nivelul mării de la trei până la zece metri.

Studiul condus de geofizicianul marin Alastair Graham de la Colegiul de Științe Marine al Universității South Florida a cartografiat pentru prima dată, la rezoluție înaltă, o zonă critică a fundului mării din fața ghețarului, ceea ce le oferă o imagine spre cât de repede s-a retras și s-a deplasat Thwaites în trecut.

Se rupe, se subțiază, se topește, se prăbușește

Imaginile arată caracteristici geologice care sunt noi pentru știință și oferă, de asemenea, un fel de glob de cristal pentru a vedea viitorul lui Thwaites. Atât în cazul oamenilor, cât și al ghețarilor, comportamentul trecut este esențial pentru a înțelege comportamentul viitor.

Ceea ce este alarmant este faptul că rata de retragere a ghețarului Thwaites, pe care oamenii de știință au documentat-o mai recent, este mică în comparație cu cele mai rapide rate de schimbare din trecutul său, a declarat Graham.

,,Rezultatele noastre sugerează că impulsuri de retragere foarte rapidă au avut loc la ghețarul Thwaites în ultimele două secole și, posibil, chiar de la mijlocul secolului al XX-lea” , a declarat Graham.

,,Thwaites rezistă cu adevărat la limită, iar în viitor ar trebui să ne așteptăm să vedem schimbări mari la scări temporale mici, chiar și de la un an la altul” , a declarat geofizicianul marin și coautorul studiului, Robert Larter, de la British Antarctic Survey.

Deși rămân multe întrebări, un lucru este sigur: oamenii de știință obișnuiau să considere calota glaciară din Antarctica ca fiind lentă și cu reacție lentă, dar acest lucru nu este pur și simplu adevărat.

Potrivit Națiunilor Unite, aproximativ 40% din populația umană trăiește la mai puțin de 70 de kilometri de coastă.