• Viața pe planeta Pământ ar fi aproape sigur că ar fi complet distrusă dacă Pământul s-ar desprinde de pe orbita Soarelui și ar încerca să se auto-susțină.
  • Pământul ar putea fi aruncat de pe orbită în spațiul cosmic și să plutească în derivă până când va fi în cele din urmă absorbit de o gaură neagră, spun experții.
  • Timothy Davis, lector principal de fizică și astronomie la Universitatea Cardiff, a fost de acord cu această afirmație, spunând că este posibil ca Pământul să fie scos din sistemul solar, deși are o teorie ușor diferită despre cum s-ar putea întâmpla acest lucru.

Viața pe planeta Pământ ar fi complet distrusă dacă Pământul s-ar desprinde de pe orbita Soarelui și ar încerca să se auto-susțină. Pământul ar putea fi aruncat de pe orbită în spațiul cosmic și ar putea pluti în derivă până când va fi absorbit de o gaură neagră, spun experții.

Matteo Ceriotti, inginer aerospațial și profesor de inginerie al sistemelor spațiale la Universitatea din Glasgow, a declarat pentru Live Science: „Este foarte puțin probabil – dar nu imposibil”.

„Pământul ar putea fi îndepărtat de pe orbita sa prin acțiunea unui obiect interstelar masiv, care zboară prin spațiul interstelar și vine în sistemul solar și trece pe lângă Pământ. În această întâlnire apropiată, cunoscută sub numele de flyby, Pământul și obiectul ar face schimb de energie și impuls, iar orbita Pământului ar fi perturbată. Dacă obiectul ar fi rapid, masiv și suficient de aproape, ar putea proiecta Pământul pe o orbită de scăpare îndreptată în afara sistemului solar.”

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Timothy Davis, lector principal de fizică și astronomie la Universitatea Cardiff, a fost de acord cu această afirmație, spunând că este posibil ca Pământul să fie scos din sistemul solar, deși are o teorie ușor diferită despre cum s-ar putea întâmpla acest lucru. El a spus: „Planetele, așa cum există în prezent, se află pe orbite stabile în jurul Soarelui. Cu toate acestea, dacă Soarele ar avea o întâlnire apropiată cu o altă stea, atunci interacțiunile gravitaționale ale acestor corpuri ar putea perturba aceste orbite și, potențial, ar putea provoca ejectarea Pământului din sistemul solar”.

Scenariul este foarte puțin probabil

Tot el a precizat că acest scenariu este fezabil, deși foarte puțin probabil. „Astfel de întâlniri stelare sunt destul de rare. De exemplu, știm că se așteaptă ca steaua Gliese 710 să se apropie destul de mult, din punct de vedere astronomic, de Soare în aproximativ un milion de ani – dar chiar și acest zbor este puțin probabil să perturbe planetele.”

Dacă s-ar desprinde de sistemul solar, Ceriotti crede că consecințele nu ar fi bune. „Pământul ar zbura în spațiul interstelar până când ar fi capturat sau înghițit de o altă stea sau de o gaură neagră”, a spus el, dar a precizat că oricum nu ar conta prea mult, deoarece lucrurile care susțin viața ar fi dispărut probabil deja până în acest moment.