• 85 de milioane de locuri de muncă vor fi înlocuite de roboți până în 2025.
  • Automatizarea ne va aduce într-o nouă eră tehnologică, dar cu ce preț?
  • Orice lucrare care include copierea, lipirea, transcrierea sau tiparea va fi fie asistată de AI, fie înlocuită de roboți în viitor.

Automatizarea producției și introducerea tehnologiei robotizate ar putea duce la înlocuirea a 85 de milioane de locuri de muncă cu roboți în perioada 2020-2025. Acest lucru se arată într-un raport al Centrului Internațional de Cunoaștere și Dezvoltare din China, prezentat luni la Beijing.

Inteligența artificială (AI) a simplificat procesul de flux de lucru și a accelerat numărul de lucrători înlocuiți în mai multe industrii. Aceste locuri de muncă au variat de la producție la servicii pentru clienți și s-au înrăutățit la apariția COVID-19 în 2020, când utilizarea automatizării a ajutat companiile aflate în dificultate să supraviețuiască închiderilor economice.

Transformarea digitală aduce noi provocări sociale. Liniile de producție automate și roboții inteligenți pot înlocui un număr mare de lucrători angajați în activități monotone și mecanice. Acest lucru va duce la dispariția profesiilor tradiționale cu forță de muncă intensivă”, se arată în document. „Se estimează că între 2020 și 2025, aproximativ 85 de milioane de locuri de muncă vor fi înlocuite cu utilaje ”, avertizează experții.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ca urmare a utilizării sporite de roboți, vor deveni disponibile 97 de milioane de locuri de muncă

Potrivit cercetătorilor chinezi, acest lucru ar putea aduce o lovitură gravă pieței muncii din țările în curs de dezvoltare.

Potrivit studiului, forța de muncă ieftină și producția cu valoare adăugată scăzută au fost de mult evidențiate drept avantaje ale țărilor în curs de dezvoltare în comerțul internațional și diviziunea globală a muncii.

„ Această situație se poate schimba, deoarece o parte importantă a muncii se va pierde din cauza tehnologiilor de inteligență artificială, imprimării 3D, precum și roboților industriali, a căror utilizare poate ajuta țările avansate să obțină avantaje și să-și recapete competitivitatea în reindustrializare .” notează cercetătorii din China.

Există 85 de milioane de locuri de muncă înlocuite prin automatizare de acum, până în anul 2025, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial. Ca urmare a utilizării sporite a IA, vor deveni disponibile 97 de milioane de locuri de muncă. Unele locuri de muncă sunt aici pentru a rămâne, dar altele nu pot dura de-a lungul veacurilor. Potrivit Udacity, viitorul angajării este următorul:

Producție optimizată prin inteligență artificială

Calcul cuantic

Abordări preventive în domeniul sănătății

Retail robotizat

Învățarea automată și inteligența artificială accelerează decarbonizarea în industriile bogate în carbon

Tehnologiile de îmbunătățire a confidențialității (PET) vor deveni mainstream

Înlocuitorii perfecți pentru locurile de muncă monotone

Oamenii sunt predispuși să facă erori, în timp ce computerele sunt fără erori. Calculatoarele primesc seturi de instrucțiuni și apoi execută codul fără probleme. Lucrările care necesită acuratețe, cum ar fi introducerea de date și o greșeală de tipar din cauza unei erori umane provoacă probleme masive. Orice lucrare care include copierea, lipirea, transcrierea sau tiparea va fi fie asistată de AI, fie înlocuită de AI în viitor.

Oboseala îi afectează pe oameni, la fel și plictiseala. Din acest motiv, AI este înlocuitorul perfect pentru locurile de muncă monotone, în care oamenii își pierd adesea concentrarea. Amazon a înlocuit deja oamenii într-o măsură. Potrivit CNBC, aceștia folosesc robotica din 2012. Peste 1 milion de locuri de muncă în întreaga lume au fost create de când folosesc robotica. Unele motive sunt bazate pe eficiență, dar altele sunt probleme precum siguranța la locul de muncă.