• Cercetătorii de la Reactorul West din Franța obțin un soare artificial timp de 6 minute.
  • Precedentul record aparține sud-coreenilor și durează 48 de secunde.
  • Temperatura atinsă în reactor este de 50 de milioane de grade.

Un „soare artificial” reproduce reacțiile din inima stelelor, adică fuziunea nucleară. Reactorul WEST, cu sediul în Franța, a rămas pornit timp de 6 minute și a urcat până la 50 de milioane de grade.

De ce se încăpățânează fizicienii să obțină această fuziune nucleară?

Este promisiunea unei energii fără carbon și aproape nelimitată. De mai bine de un secol, oamenii de știință încearcă să producă fuziunea nucleară. Una dintre aceste instalații, cu sediul în sudul Franței, tocmai a doborât un record.

Reactorul WEST a rămas aprins la 50 de milioane de grade exact 6 minute. Un „rezultat spectaculos”, potrivit lui Rémi Dumond, șeful Institutului dedicat fuziunii prin izolare magnetică la CEA.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Cum funcționează un tokamak?

Tokamak-urile au forma unui inel. Plasma densă și fierbinte care se creează acolo este atât de fierbinte încât nu trebuie să atingă niciodată pereții. Pentru a face acest lucru, bobinele magnetice creează o „cușcă virtuală” care transportă plasma prin acest inel.

Pentru a crea reacția de fuziune în sine, se introduc câteva grame din doi izotopi de hidrogen, deuteriu și tritiu. Încălziți la o temperatură foarte ridicată, acești doi atomi vor fuziona și vor crea un nucleu greu de heliu. Așa obținem o plasmă – o nouă stare a materiei – care este extrem de fierbinte și foarte densă.

Cel mai mare proiect de reactoare de fuziune nucleară din lume este ITER , situat tot în sudul Franței, cu un buget estimat la 19 miliarde de europrogramat pentru 2030.

În Coreea, tokamak a ajuns la 100 de milioane de grade însa doar pentru 48 de secunde. Cele 6 minute obținute de WEST constituie așadar un pas important.

Citește și