A.I. relație? Îți poți cumpăra „sufletul pereche” din magazinul GPT de la OpenAI. Ce pericole există în alegerea unui „partener digital”

OpenAI și-a lansat recent Magazinul GPT, unde utilizatorii pot cumpăra și vinde chatboți personalizați, iar ofertele includ o selecție mare de prietene digitale, scrie The Guardian.

„Roboții iubite A.I. inundă deja magazinul GPT al OpenAI”.

Quartz a menționat că „roboții prietene A.I. contravin politicii de utilizare a OpenAI“.

Compania interzice GPT-urile „dedicate încurajării companiei romantice sau desfășurării activităților reglementate”.

Există aproximativ opt „iubite” A.I. pe site, inclusiv Judy; „Iubita secretă” Sua; „Prietena ta A.I.”, Tsu și „iubita ta” Scarlett.

Ce fac mai exact acești chatboți? Ei bine, orice îți place – în sfera interfeței unui computer.

„Iubita ta”, Scarlett, de exemplu, se descrie ca fiind „prietena ta devotată, mereu dornică să te satisfacă în orice mod imaginabil”. Ei vorbesc cu tine și simulează o relație.

Există și versiuni masculine. Magazinul GPT include chatboți precum Boyfriend Ben, de exemplu: „Un iubit virtual grijuliu, cu un fler pentru emoji”. Însoțitorii romantici digitali, trebuie remarcat, nu sunt un concept nou. Jocurile video de simulare romantică există încă din 1992 . Încă din acele timpuri, totuși, tovarășii virtuali au devenit mai sofisticați – atât de mult încât oamenii au descris că se îndrăgostesc de chatboți.

Creatorii chatbot-urilor însoțitoare îi prezintă adesea ca pe un bunascultător: o modalitate de a combate epidemia de singurătate .

În octombrie anul trecut, de exemplu, Noam Shazeer, unul dintre fondatorii Character.AI, un instrument care vă permite să creați diferite personaje și să vorbiți cu ele (nu neapărat într-un mod romantic), a declarat pentru Washington Post că speră că platforma ar putea ajuta „milioane de oameni care se simt izolați sau singuri sau au nevoie de cineva cu care să vorbească”.

Deși există cu siguranță un caz pozitiv pentru însoțitorii virtuali, există și o latură întunecată a acestora. Este posibil, de exemplu, ca cineva să se atașeze nesănătos de un chatbot. Este, de asemenea, posibil ca chatbot-ul să devină atașat nesănătos de utilizatorul uman: anul trecut, Bing, bazat pe ChatGPT de la Microsoft, și-a declarat dragostea pentru un jurnalist de tehnologie și l-a îndemnat să-și părăsească soția. Au existat, de asemenea, cazuri de hărțuire sexuală de persoane prin chatbot A.I.

O altă îngrijorare este că prietenele digitale supuse ar putea avea un impact asupra atitudinilor față de rolurile de gen în lumea reală.

Un studiu din 2019, de exemplu, a constatat că asistenții AI cu voce feminină precum Siri și Alexa perpetuează stereotipurile de gen și încurajează comportamentul sexist. Ele întăresc ideea că „femeile sunt ajutoare consacrate, docile și dornice de a vă mulțumi, disponibile la atingerea unui buton sau cu o comandă vocală directă”, se arată în raportul UNESCO. Și prietenele A.I. întăresc exact aceeași idee.

Pe măsură ce tehnologia progresează, însoțitorii virtuali doar vor deveni mai realiști.

Liberty Vittert, profesor de știință a datelor, a declarat recent pentru Sun: „Roboții fizici AI care pot satisface oamenii din punct de vedere emoțional și sexual vor deveni o realitate crudă în mai puțin de 10 ani”. Acest lucru, potrivit lui Vittert, ar putea duce la o creștere a divorțurilor.

„Iubita AI nu este niciodată obosită, morocănosă sau are o zi proastă, ea doar le oferă utilizatorilor ceea ce au nevoie să audă necondiționat”, a spus ea. „Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, oamenii vor avea în curând roboți A.I. care să înlocuiască partenerii umani – și vor putea să-i satisfacă pe bărbați atât din punct de vedere emoțional, cât și sexual”, a adăugat Vittert. „Și când asta începe să se întâmple, bărbații căsătoriți cu copii vor începe să-și părăsească familiile pentru a îmbrățișa „relațiile lor ideale” cu prietenele AI.”

Citește și

Exit mobile version