- Pe 14 octombrie 1947, Chuck Yeager devenea primul om care depăşea pragul sonic
- Recordul a fost stabilit cu o combinaţie între avion şi rachetă
- Anterior, mulţi piloţi şi-au pierdut vieţile încercând să depăşească viteza sunetului
Viteza sunetului nu mai pare cine ştie ce în zilele noastre. Ne pregătim să colonizăm Luna şi să trimitem primii oameni pe Marte.
A fost totuși o vreme când viteza sunetului era pragul absolut şi mulţi piloţi au murit încercând să-l depăşească. În urmă cu 73 de ani, Chuck Yeager, un pilot de încercare, devenea primul om care spărgea bariera sonică. Experienţa lui pe diferite tipuri de avione i-a fost de folos. Asta se întampla la doar 2 ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial.
Aparatul cu care a reuşit performanţa era o combinaţie de avion şi rachetă, ridicat la 13.000 de metri altitudine de un bombardier B-29.
Dar nu a fost chiar atât de simplu, pentru că… Yeager a avut chef să călărească cu câteva zile înainte.
Chuck Yeager: „Aveam dureri pentru că avusesem un accident de călărie, mi-am rupt câteva coaste, m-am rănit la umăr cu două nopţi înainte. Nu mă simţeam prea bine, dar am luat decizia să zbor cu avionul. Nici testele preliminare nu erau tocmai încurajatoare, dar ştii cum se spune, norocul îi favorizează pe cei îndrăzneţi.”
A fost momentul în care aviatorii şi-au dat seama că viteza sunetului nu era decât o sperietoare, un prag artificial creat chiar de ei.
Chuck Yeager: „Am avut o mulţime de probleme cu incendii în coada avionului, cu aprinzătoare care nu au funcţionat. Din fericire, totul a mers cum trebuie în ziua aceea, aşa că odată ce am văzut că am depăşit Mach 1 şi am avut primul boom sonic, eram aproape dezamăgit că drăcovenia n-a explodat.”