• Parada a marcat 75 de ani de la fondarea partidului
  • Noua rachetă „este pentru autoapărare”
  • Experții sunt de părere că nord-coreenii sunt într-o gravă criză economică

Kim Jong Un a dezvăluit cea mai mare rachetă balistică intercontinentală din Coreea de Nord, relatează Financial Times. Hotărârea sa de a dezvolta capacitatea națională a armelor nucleare în ciuda sancțiunilor este incontestabilă.

Noua rachetă cu rază lungă de acțiune a fost dezvăluită la o paradă militară de două ore, desfășurată în Piața Kim Il Sung. Kim Jong Un a spus că acestea sunt pentru autoapărare împotriva forțelor ostile.

„Dar dacă cineva ne va submina securitatea națională și va mobiliza puterea militară împotriva noastră, voi riposta folosind cea mai puternică forță ofensivă la dispoziția noastră și într-o manieră preventivă”, a spus Kim Jong Un.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

Parada nocturnă a marcat 75 de ani de la fondarea partidului muncitoresc din Coreea de Nord. Videoclipul editat al evenimentului a fost difuzat prin intermediul televiziunii de stat.

Reacția experților

Ankit Panda, expert în arme nucleare la Fondul Carnegie pentru Pace Internațională, a spus că, deși este necesară o analiză mai mare, arma este „cel mai mare propulsor lichid mobil ICBM din lume”. „Coreea de Nord, în ciuda tuturor încercărilor de a-i împiedica progresul, continuă să facă progrese semnificative în forțele sale convenționale și nucleare”, a spus el, adăugând că acest progres este „periculos pentru Statele Unite și aliații noștri”.

Experții internaționali spun că Coreea de Nord se confruntă cu cea mai gravă criză economică din cel puțin 10 ani. Închiderile de frontiere legate de coronavirus, strict puse în aplicare, au condus la o scufundare a schimburilor comerciale cu China, iar țara a fost afectată de inundații extreme, exacerbând lovitura severă a finanțelor statului care rezultă din mai mulți ani de sancțiuni dure.

Discuțiile cu Trump, eșuate

Această dezvăluire vine pe fondul unor discuții blocate între Phenian și Washington – în ciuda a trei întâlniri în doi ani cu președintele american Donald Trump.

Cele două părți nu au reușit să cadă de acord asupra unui plan care să cuprindă cererile SUA ca liderul nord-coreean să renunțe la armele sale nucleare.

Cu alegerile din SUA la doar câteva săptămâni distanță, există o incertitudine crescândă cu privire la abordarea SUA față de Coreea de Nord în cadrul unei potențiale administrații Biden.