Aplicația care îi ajută pe adolescenți să elimine imaginile explicite de pe internet. Cum funcționează „Take It Down”

aplicatie-cosmar

aplicatie-cosmar

O nouă aplicație le oferă utilizatorilor posibilitatea de a șterge de pe Internet pozele și videoclipurile explicite în care apar. Instrumentul ar putea fi util în special adolescenților care trimit imagini explicite cu ei înșiși, fie prin constrângere sau fără să înțeleagă consecințele, relatează The Associated Press.

Aplicația se numește „Take It Down” , este administrată de organizația americană nonprofit Centrul Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați. Proiectul este finanțat parțial de Facebook și Instagram, platforme aflate în proprietatea companiei Meta.

Site-ul permite oricui să creeze, în mod anonim și fără a încărca imagini reale, o amprentă digitală a imaginii. Această amprentă digitală, care este un set unic de numere numit ,,hash” , este apoi introdusă într-o bază de date, iar companiile de tehnologie care au acceptat să participe la proiect elimină imaginile din serviciile lor.

Cum poate fi folosită aplicația

Începând de luni, plaformele care participă la proiect sunt Facebook și Instagram, aflate în proprietatea Meta, precum și Yubo, OnlyFans și Pornhub, deținute de compania Mindgeek.

În schimb, dacă a fost încărcată pe un alt site sau dacă a fost trimisă prin intermediul unei platforme criptate, precum WhatsApp, imaginea nu va putea fi ștearsă.

Mai mult, dacă fotografia inițială este editată, prin adăugarea unui emoji sau de texte, atunci devine o imagine nouă, având în această situație nevoie de un nou hash. Totodată, imaginile similare din punct de vedere vizual, cum ar fi aceeași fotografie cu și fără un filtru Instagram, vor avea hash-uri similare, diferind doar printr-un singur caracter.

,,Take It Down este creat special pentru persoanele care au o imagine despre care au motive să creadă că se află deja pe Internet (…) Ești adolescent și te întâlnești cu cineva și trimiți imaginea. Sau cineva te-a șantajat și ți-a spus: «dacă nu-mi dai o imagine, sau o altă imagine cu tine, voi face…»” , a declarat Gavin Portnoy, purtător de cuvânt al NCMEC, potrivit sursei citate.

Portnoy susține că adolescenții ar fi mai predispuși să folosească un site decât să apeleze la autorități, ceea ce ar implica să nu își păstreze anonimitatea.

De asemenea, NCMEC a înregistrat o creștere a numărului de sesizări privind exploatarea online a copiilor. Linia CyberTipline a organizației nonprofit a primit 29,3 milioane de rapoarte în 2021, în creștere cu 35% față de 2020.

Compania Meta a încercat să lanseze o astfel de aplicația în anul 2017, destinată adulților. Proiectul nu a fost bine primit, deoarece site-ul le cerea oamenilor să trimită, practic, nuduri (criptate) către Facebook. Compania a testat serviciul în Australia pentru o scurtă perioadă de timp, însă nu l-a extins în alte țări.

Exit mobile version