• Observatorul Rubin va genera un volum de date uriaș.
  • 10 milioane de alerte vor fi captate în fiecare noapte.
  • Cu ajutorul AI se pot detecta fenomene astronomice noi.

Astronomia viitorului se bazează pe inteligența artificială. Noul observator Rubin din Chile va oferi o cantitate imensă de date. AI-ul va avea un rol cheie și ne poate ajuta să depistăm noi evenimente astronomice.

Situat în deșertul Atacama, Observatorul Rubin va scana cerul sudic la fiecare trei-patru nopți cu un telescop optic de 8.4 metri. Va genera o cantitate enormă de date, în special despre evenimente astronomice transiente, cum ar fi supernovele sau exploziile de raze gamma. Camera sa de 3.2 gigapixeli va crea până la 10 milioane de alerte astronomice în fiecare noapte.

Alexander Gagliano, cercetător postdoctoral la Institutul pentru I.A., finanțat de NSF și Fundamental Interactions la MIT, spune ca unul dintre lucrurile care rezultă din scanarea întregului cer sudic la fiecare trei-patru nopți este capacitatea de a găsi fenomene cu adevărat excepționale.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Ce provocări apar în utilizarea inteligenței artificiale în astronomie

Cu toate că AI va juca un rol esențial în gestionarea datelor, există o rezistență culturală în comunitatea astronomică privind predarea completă a analizei datelor software-ului. De asemenea, în timp ce algoritmii AI pot face predicții precise, acestea sunt încă dependente de datele cu care sunt instruiți, iar oamenii de știință subliniază importanța menținerii unei verificări umane în procesul de descoperire științifică.

Citește și