Boții, vinovați pentru lipsa PlayStation 5 din magazinele online. Produsele populare, vândute la suprapreț

Din cauza pandemiei am început să ne facem cumpărăturile online mai mult ca niciodată. Însă acolo apar riscuri cu totul diferite faţă de lumea reală. 

Cu siguranţă s-a întâmplat să vrem să cumperăm un produs popular şi să vedem că stocul este epuizat. Însă probabil nu ne-am gândit că de acest lucru poate fi responsabil inteligenţa artificială. Un grup informatic a reuşit să cumpere 3.500 de console Playstation 5 după lansare. Acum acestea sunt scoase la vânzare pe eBay la suprapreţ.

Au făcut asta cu un software capabil să urmărească zeci de magazine simultan şi să cumpere mai rapid ca noi. Filip Truţă, analist în securitate informatică la Bitdefender, spune cum funcţionează aceşti boţi şi care sunt singurele metode prin care pot fi opriţi. 

Filip Truță, analist în securitate informatică Bitdefender: „Boţii sunt programaţi să se comporte nu neapărat diferit de un utilizator real, ci doar să se mişte mai repede. Un utilizator normal nu va putea utiliza 10 site-uri în paralel, două zile la rând. Un program software în schimb poate funcţiona zi lumină. Comercianţii pot introduce un câmp Captcha în procesul de comandă pentru a valida achiziţia ca fiind efectuată de o persoană şi nu un program software. Inteligenţa artificială poate fi încorporată în aproape orice software pentru a combate altă practică aparent tot inteligentă artificial.”

Nu doar cumpărătorii sunt afectaţi de astfel de metode. Arthur Rădulescu, fondatorul Merchant Pro explică cum se protejează magazinele online de atacurile cibernetice.

Arthur Rădulescu, CEO Merchant Pro: „Ca şi pentru utilizatorii normali, şi pentru magazine este foarte important să folosească soluţii actualizate, la zi. Din punctul de vedere al magazinelor online, cea mai importantă chestie este un backup constant, zilnic dacă se poate. Oricând poţi să pici victimă unui atac.”

Exit mobile version