• Florin Talpeș: Industria a mers unde sunt „robineții de talente”
  • 100.000 angajați din București lucrează în IT
  • Circa 220.000 angajați români în IT&C, conform Ziarul Financiar
  • Salariul mediu în IT&C este 6.500 RON
  • Contribuția IT&C la PIB este de 6.80%

Să vorbim puțin despre oamenii de la butoane. Nu cei de la butoanele politicii, ci ale economiei. Românii din IT au o pondere tot mai semnificativă în PIB-ul țării.

Asta pentru că 10% din populația marilor orașe ale României lucrează acum în IT. Vorbim despre unul din zece angajați din București, Cluj și Iași care își desfășoară activitatea în sectorul tehnologiei.

Ziarul Financiar a făcut o analiză amănunțită a evoluției domeniului IT în ultimii 12 ani. Aceasta evidențiază că la finalul lui 2020, 220.000 de români lucrau în IT. Dintre care 168.000 în București, Cluj, Iași, Timiș și Brașov. Adică de două ori mai mulți decât în 2008 la nivel național și de patru ori mai mulți în Cluj și Iași.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acest boom a mărit semnificativ și contribuția sectorului IT la economia României. În 2020, IT-ul a dat 6.8 la sută din PIB. Cu 1 la sută mai mult decât în 2019.

Practic, 4% din totalul angajaților români produc 6.8 la sută din produsul intern brut al țării.

Toate acestea se traduc și în măriri de salarii. În aprilie 2021, salariul mediu net în sector a ajuns la 7.300 de lei, după ce în 2020 media a fost de 6.500 lei.

Florin Talpeș, fondatorul Bitdefender, spune că acest clasament pe orașe e oglinda sistemului de educație. Industria s-a dus, practic, acolo unde există marii robineți de talente și unde sunt cele mai bune universități, spune el.

În același timp, specialiștii estimează încă o dublare a numărului de angajați în următorii 3 ani.