• E-SIM-urile vă permit chiar să aveți două numere de telefon în același timp.
  • Software-ul vă conectează din mers la o nouă rețea celulară, permițându-vă să vă conectați rapid la servicii fără a mai fi nevoie să căutați un magazin.
  • Deoarece producătorii de telefoane nu sunt nevoiți să includă spațiu pentru cartela SIM, pot construi dispozitive mai elegante, spun veteranii din industrie.

Încă de la începutul erei smartphone-urilor, schimbarea furnizorului de telefonie mobilă a urmat același model: Primeai o cartelă SIM de la noul operator, găseai ceva suficient de mic pentru a face o mică gaură în partea laterală a telefonului, scoteai vechiul cip și îl înlocuiai cu cel nou.

Acest proces va fi în curând de domeniul trecutului. Milioane de oameni au renunțat la cartelele SIM fizice și au trecut la cele virtuale. Cartelele SIM sunt înlocuite de omologii lor „încorporați”, cunoscuți sub numele de eSIM-uri. În loc să primiți o cartelă fizică de la un operator de telefonie, veți activa serviciul în mod digital, conectându-vă la o aplicație sau scanând un cod QR.

Software-ul vă conectează din mers la o nouă rețea celulară, permițându-vă să vă conectați rapid la servicii fără a mai fi nevoie să căutați un magazin. Deoarece producătorii de telefoane nu sunt nevoiți să includă spațiu pentru cartela SIM, pot construi dispozitive mai elegante, spun veteranii din industrie, potrivit Wall Street Journal.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

ESIM-urile fac viața mai ușoară

ESIM-urile vă permit chiar să aveți două numere de telefon în același timp: Puteți avea unul pentru serviciu și unul pentru apeluri personale sau puteți configura un număr internațional pe lângă serviciul obișnuit atunci când călătoriți.

„Viziunea este că puteți obține un telefon de la oricine și, în momentul în care activați dispozitivul, vă alegeți operatorul de servicii și puteți pleca”, a declarat Chetan Sharma, analist în industria wireless, care își conduce propria firmă de consultanță.

ESIM-urile au devenit populare în Europa și Asia, unde consumatorii au tendința de a schimba între planurile preplătite pentru a obține cel mai bun pachet de date disponibil, a spus el. În Statele Unite, oamenii rămân de obicei cu un singur operator.

Cei mai mari trei furnizori de servicii wireless din SUA – T-Mobile, AT&T și Verizon – spun că și aici se apropie un viitor fără cartelă. Odată cu iPhone 13 de anul trecut, Apple a încetat să mai includă cartele SIM fizice în cutie. Iar telefonul pliabil Razr de la Motorola din 2019 nu a acceptat deloc SIM-uri fizice.

„Este o evoluție naturală”, a declarat Jeff Howard, vicepreședinte pentru dispozitive mobile și accesorii la AT&T. „Va face ca experiența să fie mai bună pe parcurs”.

În acest moment, configurarea unui eSIM nu este întotdeauna ușoară. Chiar dacă telefonul dvs. îl acceptă, este posibil ca operatorul dvs. să nu o facă. Iar dacă încercați să mutați eSIM-uri între dispozitive, probabil că va trebui să treceți din nou prin configurare.

Un început lent

Cartelele SIM transmit datele dvs. de utilizator operatorului pentru a vă autentifica smartphone-ul și pentru a vă permite să efectuați și să primiți apeluri, mesaje text și date.

Dar atunci când doriți să schimbați telefoanele sau să schimbați furnizorii de servicii, SIM-urile pot fi greoaie. Oricine a căutat o unealtă pentru a deschide tava SIM (o agrafă de hârtie subțire, de exemplu) știe ce chin poate fi. Odată ce reușiți să scoateți cartela, dimensiunile minuscule ale popularelor nano-SIM-uri de astăzi – aproximativ de lățimea unui M&M, dar mai subțiri decât o carte de credit – fac ca acestea să fie ușor de pierdut. De asemenea, cartelele SIM sunt vulnerabile la hacking și au fost urmărite și exploatate de infractorii cibernetici.

ESIM-urile urmăresc să rezolve aceste probleme. Deși necesită în continuare un cip în interiorul telefonului, această componentă este mai mică decât SIM-urile fizice și nu poate fi îndepărtată.

Cipurile digitale permit operatorilor sau producătorilor de dispozitive să lanseze rapid actualizări de software în cazul în care sunt identificate vulnerabilități de securitate, a declarat Anthony Goonetilleke, președinte de grup pentru tehnologie și șef de strategie la Amdocs, o companie de software eSIM.

„Puteți trimite brusc o actualizare de securitate la milioane de oameni la nivel global dacă se găsește o problemă”, a spus dl Goonetilleke. „Nu poți face acest lucru cu SIM-urile fizice”.

Un alt avantaj: Activarea serviciului prin eter facilitează clienților schimbarea furnizorilor de servicii wireless. Acesta este un motiv important pentru care operatorii din SUA au ezitat să adopte eSIM-urile, a declarat Bernd Mueller, șeful departamentului de tehnologie, soluții și strategie al companiei producătoare de cartele SIM Giesecke+Devrient.

Este posibil să aveți deja un telefon compatibil eSIM și să nu vă dați seama de acest lucru. Smartphone-urile Google au capabilități eSIM încă de la Pixel 2 din 2017, iar Apple le-a adăugat la iPhone-uri începând cu iPhone XS din 2018.

SIM-urile fizice nu vor dispărea imediat, dar, odată ce Apple nu le mai acceptă în noile iPhone-uri, este clar că nu va mai fi posibil.

Telefoane cu capacități eSIM

  • Modele iPhone 13: Pot avea până la două SIM-uri active – fie două eSIM-uri, fie un eSIM și o cartelă nano-SIM fizică.
  • Modelele iPhone XR, XS, 11, 12: Pot avea un eSIM și un nano-SIM.
  • Samsung Galaxy S20 și mai noi: Suportă eSims. Poate avea două SIM-uri active, dar verificați specificațiile modelului dvs. particular
  • Samsung Galaxy Z Flip, Fold și mai noi: Poate avea un eSIM și un nano-SIM.