• Proiecte pentru zgârie-nori care să prindă ploaia și androidul Tesla Bot au fost unele dintre propuneri.
  • Ca răspuns la amenințarea reprezentată de creșterea nivelului mării, casele plutitoare pot fi o opțiune.
  • Designerii Sony și-au imaginat viitoarele case plutitoare echipate cu sisteme de alimentare cu energie și apă.

În acest an, arhitecții, designerii și antreprenorii au împins limitele a ceea ce ar putea fi posibil într-o zi. Iată care sunt cele mai atrăgătoare și cele mai îndrăznețe proiecte din 2021, de la case plutitoare la zgârie-nori care colectează ploaia.

Un oraș durabil în deșert

Miliardarul Marc Lore și-a expus anul acesta viziunea pentru Telosa, un „nou oraș în America“ destinat să găzduiască 5 milioane de oameni. Metropola de 150.000 de acri, construită de la zero în deșert, promite o arhitectură ecologică, o producție de energie durabilă și un sistem de apă rezistent la secetă, scrie CNN.

Acum, fostul director al Walmart are nevoie doar de o finanțare de 400 de miliarde de dolari și de un loc unde să construiască. Nu s-a anunțat momentan o locație exactă, dar variante sunt Nevada, Utah, Idaho, Arizona și Texas, potrivit site-ului oficial al proiectului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Primii „coloniști“ ai orașului „Telosa“, în valoare de 400 de miliarde de dolari, vor fi probabil selectați prin intermediul aplicațiilor și s-ar putea muta până în 2030.

Un BMW 100% reciclabil

Cu viziuni mărețe de a deveni „cel mai sustenabil producător din lume în domeniul mobilității individuale premium“, BMW a dezvăluit anul acesta proiectele pentru un „concept car“, cu patru locuri, realizat în întregime din materiale reciclate. Denumit BMW i Vision Circular, vehiculul propus va fi construit folosind aluminiu, oțel și plastic refolosit, alături de materiale bio.

Procesul de fabricație va utiliza imprimarea 3D pentru a reduce deșeurile și resturile. Și, în conformitate cu principiile de proiectare circulară orientate spre viitor, constructorul auto german a luat în considerare și durata de viață a vehiculului, despre care BMW susține că va fi prelungită datorită componentelor detașabile care pot fi schimbate cu ușurință cu altele noi.

Fără vopsea exterioară, piele sau crom, conceptul de mașină are un aspect futurist și ar putea fi lansat în 2040.

Case mobile plutitoare

Ca parte a unei inițiative de a-și imagina viața în 2050, grupul de design intern Sony Creative Center a imaginat o serie de case mobile care plutesc în golful Tokyo. Ca răspuns la amenințarea reprezentată de creșterea nivelului mării, designerii și-au imaginat viitoarele case echipate cu sisteme de alimentare cu energie și apă.

Autopropulsată de jeturi de apă, fiecare casă ar fi prevăzută cu filtre care să curețe apa de băut pe măsură ce locuința se deplasează prin golf. Structurile vin cu panouri solare pe acoperișuri, în timp ce rezervoarele autonome de energie ar pluti în apropiere, atașându-se la casele care au nevoie de energie suplimentară.

Cu învelișuri exterioare și interioare separate pentru a reduce impactul valurilor, casele ar putea, de asemenea, să se conecteze între ele pentru a forma o structură mai mare și mai stabilă în timpul furtunilor.

Robotul Tesla

Prezentat de Elon Musk la Tesla AI Day în august, Tesla Bot este unul din cele mai îndrăznețe proiecte din 2021. Acesta face parte din eforturile producătorului auto de a aplica cercetările sale în domeniul inteligenței artificiale dincolo de flota de vehicule.

Acesta este descris ca fiind un umanoid bi-pedal de 1,5 metri și 8 inci. Tesla Bot va cântări 125 de kilograme și va fi capabil să ridice 150 de kilograme.

Musk spune că un prototip funcțional va fi gata în 2022 și este proiectat pentru a efectua sarcini „nesigure, repetitive sau plictisitoare“.

Iar pentru cei îngrijorați de o ascensiune a mașinilor în stil „Terminator“, Musk i-a asigurat pe participanții la prezentare că roboții se pot deplasa cu doar 8 km pe oră, ceea ce înseamnă că „poți fugi de ei și, cel mai probabil, îi poți depăși“, a glumit el.

Zgârie-nori care colectează ploaia

În viitorul imaginat de firma sud-africană BPAS Architects, în care deșertul Sahara s-a extins de zece ori, iar oceanele acoperă peste 80% din suprafața Pământului, apa este extrem de greu de găsit. De fapt, în acest scenariu distopic, suprafața Pământului este atât de fierbinte încât precipitațiile se evaporă la sute de metri înainte de a ajunge la sol.

Sursă foto: BPAS Architects

Soluția arhitecților? Un zgârie-nori care să colecteze apa, care se înalță la 1.000 de metri în cer și colectează umezeala înainte de a se evapora. Apa este apoi transportată de-a lungul zgârie-norilor până la instalații de depozitare subterane. Pompe alimentate cu energie solară o preiau și o transportă apoi în zonele agricole sau în casele oamenilor pentru a fi consumată și igienizată.

Creat pentru concursul Redesign the World organizat de site-ul de design Dezeen, designul propus este menit să ajute la revitalizarea ecosistemelor naturale decimate de deșertificare.