- Centrul de Electronice și Microtehnologie din Elveția a dezvoltat un cip spectaculos
- Cipul este capabil să înlocuiască un întreg sistem și funcționează cu energie solară
- Cipul de mici dimensiuni se folosește de machine learning și inteligență artificială
Când vine vorba de computere totul este important, iar cercetătorii de la Centrul de Electronice și Microtehnologie din Elveția au reușit să creeze un cip revoluționar.
Procesorul este cât o monedă, însă are puterea unui computer de dimensiune mare. Singurul dezavantaj: are nevoie de multă energie și trebuie să fie conectat în permanență la Cloud. Astfel, apar semne de întrebare cu privire la protecția datelor, eficiența energetică și securitate. Partea de alimentare a fost rezolvată deja: cipul funcționează cu energie solară. Beneficiile proiectului numit System on Chip sunt uriașe.
„Cipul care se folosește de machine learning deschide posibilitatea operațiunilor făcute cu ajutorul bateriilor. Astfel, se deschide ușa pentru noi aplicabilități care nu au fost posibile până acum”, a spus Petar Jokic, inginer de cercetare și dezvoltare System on Chip.
Noua arhitectură System on Chip poate duce la apariția unor device-uri cu procesoare care funcționează independent timp de un an. Astfel, bateria nu va mai fi consumată de acestea și își va mări autonomia.