• Microsoft a anunțat că investighează modul în care au loc interacțiunile dintre oameni și roboți, folosind tehnologia de inteligență artificială ChatGPT în aceste mașini.
  • ChatGPT are capacitatea de a genera și de a lega idei, precum și de a-și aminti conversațiile.
  • Producătorul de tehnologie a anunțat că testează această tehnologie pe roboți, pentru a permite interacțiuni naturale” cu oamenii.

Microsoft a anunțat că investighează modul în care au loc interacțiunile dintre oameni și roboți, folosind tehnologia de inteligență artificială ChatGPT în aceste mașini. Dezvoltată de OpenAI, ChatGPT are capacitatea de a genera și de a lega idei, precum și de a-și aminti conversațiile. În ultima lună, compania a integrat această tehnologie în diversele sale servicii, începând cu Azure OpenAI Service la mijlocul lunii ianuarie, iar apoi a introdus-o în motorul de căutare Bing și în browserul Edge.

Cea mai recentă iterație s-a materializat în previzualizarea noului Bing bazat pe AI în aplicațiile mobile și în browserul său Edge, precum și în versiunea Skype a motorului de căutare. Acum, producătorul de tehnologie a anunțat că testează această tehnologie pe roboți, pentru a permite interacțiuni naturale” cu oamenii, și a explicat ce așteaptă de la această integrare.

Scopul nostru cu această cercetare este de a vedea dacă ChatGPT poate gândi dincolo de text și raționa despre lumea fizică pentru a ajuta la sarcini robotice”, a spus Microsoft într-un comunicat, în care a precizat că urmărește să ajute oamenii să interacționeze mai ușor cu roboții, fără a fi nevoie să învețe limbaje de programare complexe sau detalii despre sistemele robotice”.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

În acest sens, a stabilit ca o provocare să învețe acest chatbot să rezolve probleme ținând cont de factori precum contextul mediului de operare și modul în care acțiunile fizice pot schimba starea lumii”. Compania spune că produsul OpenAI are capacitatea de a îndeplini sarcini pe cont propriu, dar a dezvoltat un set de principii de proiectare care pot fi utilizate pentru a ghida modelele lingvistice în vederea rezolvării sarcinilor robotice.

Mai mult, a afirmat că ChatGPT poate debloca o nouă paradigmă în robotică”, care implică de obicei procese lente, costisitoare și ineficiente de rescriere a codului pentru comportamentul roboților. Ca atare, acest chatbot are capacitatea de a oferi feedback de nivel înalt așa-numitului model lingvistic mare (LLM), în timp ce monitorizează performanța robotului și generează cod pentru diferite scenarii de robotică.

Pentru a conduce LLM, Microsoft a creat un set de principii de proiectare care vizează scrierea de instrucțiuni pentru sarcini robotice. În acest scop, a definit un set de interfețe de programare a aplicațiilor (API) pentru robotică. Odată ce este scris un mesaj text pe care ChatGPT trebuie să îl interpreteze, descriind scopul sarcinii pe care trebuie să o îndeplinească mașina, acesta precizează în mod explicit ce ar trebui să facă, ce nu ar trebui să facă sau cum ar trebui să își formuleze chatbotul răspunsurile.

Dezvoltatorul sau inginerul așteaptă răspunsul sau ieșirea codului ChatGPT cu ajutorul unui simulator și, dacă este necesar, folosește limbajul natural pentru a evalua AI în ceea ce privește calitatea și siguranța răspunsurilor sale. Odată ce modelul a răspuns așa cum se dorește și soluția este viabilă, codul final de chat AI este implementat în robot.

Compania de tehnologie a împărtășit o serie de experimente pentru a arăta la ce acțiuni pot răspunde roboții folosind modelul dezvoltat de OpenAI. În primul rând, au fost prezentați pașii implicați în controlul unei drone reale, iar aceasta a fost capabilă să scrie structuri complexe de cod, cum ar fi un model în zigzag pentru a vizualiza rafturile unei biblioteci.

ChatGPT a fost folosit, de asemenea, cu simulatorul Microsoft AirSim, un scenariu în care modelul a fost capabil să analizeze intenția utilizatorului” și semnalele detaliate pentru a controla cu precizie o dronă. Acest limbaj a fost chiar testat într-un scenariu de manipulare cu un braț robotic. După ce a analizat liniile directoare, ChatGPT a fost capabil să înșire o serie de abilități învățate pentru, printre alte activități, stivuirea blocurilor de lemn.

De asemenea, dezvoltatorii au ales să le ofere acestor roboți obiective, cum ar fi găsirea de obiecte, prin intermediul funcțiilor de detecție. Au fost efectuate experimente suplimentare pentru a evalua dacă chatbotul poate decide unde să direcționeze mașina în funcție de ceea ce ar trebui să caute.