- Aplicațiile de urmărire a COVID-19 sunt o soluție pentru stoparea crizei sanitare
- De azi, telefonul te poate notifica dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată
- Implementarea aplicației a întârziat, din cauza legislației privind datele personale
Unde omul simte că nu mai poate, tehnologia îi sare în ajutor. Iar pentru oprirea răspândirii SARS-CoV-2 e nevoie de tot sprijinul.
Advertisment
Așa au apărut aplicațiile de mobil, care te avertizează dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată. Un grup de IT-iști din Cluj lansează azi aplicația „First Contact”, bazată pe tehnologia Bluetooth.
E gratuită și nu trebuie să-ți faci griji privind datele personale stocate. Asociația care a dezvoltat First Contact a cerut încă din aprilie acordul statului român de a colabora. Dar răspunsul a venit foarte greu.
Recomandări
Silviu Alexe, voluntar la Asociația „Noi Cetățenii”: „Probabil că la noi le-a fost frică deja că circulă tot felul de conspirații, dacă le mai zicea și Arafat să-și pună aplicații… Trebuie să țină bluetooth-ul deschis pentru că ea funcționează prin semnalul de bluetooth.”
Atunci când doi utilizatori ai aplicației se întâlnesc, telefoanele lor vor face schimb de date. Iar dacă unul dintre ei se infectează, celălalt va primi o notificare.
Silviu Alexe, voluntar la Asociația „Noi Cetățenii”: „Să spunem că eu mai târziu mă infectez peste vreo săptămână, automat când eu mă înregistrez ca infectat telefonul meu va căuta prin memorie toți contacții cu care m-am văzut în ultimele 14 zile și le va da anonim la fiecare o avertizare. E un instrument bun pentru controlul epidemiei. Noi am vrut să fie total anonimă această aplicație deci nimeni să nu știe defapt cine ești tu.”
Prototipul aplicației a fost dezvoltat în 2 luni. 600 de voluntari s-au oferit să testeze aplicația. Google a spus că aplicația nu are probleme de securitate sau de încredere.