• O fostă școală din Shanghai, construită în 1935, a fost salvată de la demolare și mutată 62 de metri
• Clădirea de 7.600 de tone a fost mutată pentru a face loc unui nou centru comercial și unor clădiri de birouri
• Este prima dată când a fost folosită această metodă de mutare a unei clădiri istorice în Shanghai.

Într-un cartier din estul orașului Shanghai o școală primară, veche de 85 de ani, a fost ridicată de la sol, în întregime, și mutată printr-o tehnologie nouă, care imită mersul uman, relatează CNN.

Clădirea de 7.600 de tone, construită în 1935, a fost mutată pentru a face loc unui nou centru comercial și unor clădiri de birouri, care vor fi finalizate până în 2023.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Pentru realizarea acestui proiect, inginerii au atașat aproape 200 de suporturi mobile sub clădirea cu cinci etaje, potrivit lui Lan Wuji, supervizorul tehnic al proiectului. Suporturile acționează ca niște picioare robotice. Sunt împărțite în două grupe, ridicându-se alternativ când unele, când altele, imitând pasul uman, iar senzorii atașați picioarelor ajută la controlul modului în care clădirea se deplasează, a declarat Lan.

Această tehnologie a fost dezvoltată în 2018 de compania Evolution Shift. „E ca și cum i-ai pune clădirii cârje ca să se poată ridica și apoi să meargă”, a spus Lan.

Este prima dată când a fost folosită această metodă de mutare a unei clădiri istorice în Shanghai. Clădirea a fost rotită cu 21 de grade și mutată la 62 de metri în noua sa locație. Mutarea a durat 18 zile, fiind finalizată pe 15 octombrie. Clădirea vechii școli urmează să devină un centru de protecție a patrimoniului.

În ultimele decenii, de modernizare rapidă, în China au fost distruse multe clădiri istorice pentru a face loc unor zgârie-nori și unor clădiri de birouri. Indiferența autorităților față de arhitectura istorică își are începutul în dezastruoasa revoluție culturală, dintre 1966 și 1976, inițiată de Mao Zedong, când au fost distruse nenumărate clădiri istorice și monumente.

Între 1990 și 2010, în Beijing au fost distruse peste 1.000 de acri de alei istorice și case tradiționale, potrivit ziarului de stat China Daily.

Unele orașe au lansat noi campanii de conservare a patrimoniului arhitectural, tehnologiile avansate permițând relocarea clădirilor vechi. În capitala chineză au mai avut loc relocări ale unor clădiri istorice. În 2003, Sala de concerte din Shanghai, construită în 1930, a fost mutată 66 m pentru a face loc unei autostrăzi suspendate, iar în 2013, clădirea Zhengguanghe, un depozit cu 6 etaje, construit în anii ’30, a fost mutată 38 de metri.

O clădire poate fi deplasată pe șine sau ridicată și tractată de vehicule. Dar Școala Primară Lagena, cu o greutate de 7.600 de tone, a reprezentat o provocare aparte, dat fiind că are formă de T, în timp ce structurile mutate anterior erau pătrate sau dreptunghiulare. Forma sa neregulată însemna că nu puteau fi aplicate metodele tradiționale deoarece clădirea nu ar fi rezistat la forțele laterale aplicate, explică Lan.

Clădirea trebuia, de asemenea, să fie rotită și traseul pe care avea să fie deplasată nu era drept, ci curbat, ceea ce reprezenta o altă provocare care necesita o nouă metodă.

„În cei 23 de ani de activitate în acest domeniu, nu am văzut nicio altă companie care să poată muta structuri în curbă”, a spus Lan.