• Tehnologia ne poate aduce mai aproape de Dumnezeu, arată un nou studiu.
  • Era digitală oferă o abordare mai diversă și individuală a spiritualității.
  • Dacă AI nu Îl poate înlocui pe Dumnezeu, ar putea înlocui în schimb preoții.

Pe măsură ce tehnologia avansează, religia și credința se transformă odată cu ea. Era digitală oferă o abordare mai diversă și individuală a spiritualității, cu aplicații care oferă sugestii pentru de rugăciune, podcasturi spirituale și site-uri web care se adresează credințelor specifice ale oamenilor.

Un grup de cercetători din Elveția, printre care profesorul Beth Singler de la Universitatea din Zurich au studiat relația dintre inteligența artificială (AI) și religie.

Invenția tiparului în urmă cu 500 de ani a revoluționat religia și a grăbit Reforma, arătând puternica legătură dintre tehnologie și credință. Astăzi, deși numărul persoanelor care merg la biserică este în scădere, relația strânsă dintre religie și tehnologie este la fel de evidentă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Cercetătoarea Sabrina Müller, absolventă a facultății de Teologie spune că, deși este posibil ca oamenii să nu participe la slujbele religioase tradiționale la fel de frecvent, nevoia lor de spiritualitate rămâne.

De la aplicații pentru rugăciune și podcasturi spirituale până la site-uri web care oferă predici, exerciții de conștientizare și aistență pentru yoga, era digitală a lărgit gama de oferte religioase.

Inteligența artificială și religia prin tehnologie

Progresele tehnologice au transformat modul în care oamenii se raportează religie, context în care Biserica Angliei a introdus un instrument AI bazat pe Alexa Skills, care le permite credincioșilor să se roage folosind difuzoare inteligente. Dacă AI poate să nu-L înlocuiască pe Dumnezeu, ar putea, în unele cazuri, să-l înlocuiască pe preot.

Profesorul Beth Singler care cercetează impactul tehnologiei digitale și al inteligenței artificiale asupra credinței și practicilor religioase, a observat că oamenii atribuie calități asemănătoare unui zeu algoritmilor, scrie InnovationOrigins.

Roboții religioși, precum BlessU-2, Santo sau Mindar, au fost folosiți în întreaga lume pe post de ghizi spirituali, lucru care a stârnit întrebări existențiale despre ce înseamnă să fii om și despre destin.

Religiile s-au confruntat cu aceste probleme de mii de ani și continuă să joace un rol crucial în abordarea preocupărilor etice legate de inteligența artificială și de tehnologia digitală, așa cum reiese și din apelul comun pentru etică în inteligența artificială, semnat de reprezentanți ai iudaismului, islamului și de Biserica Catolica.