• Fermierii din Harkov fabrică mașini inovatoare.
  • Un tractor este transformat într-un detector de mine.
  • Ca într-un film Mad Max, ucrainenii improvizează.

Fermierii din regiunea Harkov, din satul Hrakovo din districtul Chuhuiv, au construit singuri un tractor telecomandat pentru deminat câmpurile.

Firma agricolă este situată în satul care a fost eliberat în septembrie 2022. După eliberare, fermierii au descoperit că toate câmpurile au fost minate de invadatorii ruși, potrivit AP.

Operațiunile de deminare acordă prioritate conductelor de gaz și apă, dar și zonelor dens populate.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
SUNT INDIA ȘI JAPONIA XENOFOBE?
BRITNEY ȘI SAM ÎNCHEIE DIVORȚUL

Forțele armate ucrainene nu dispun în prezent de resurse pentru deminarea terenurilor agricole.

Alexander Krivtsun, un fermier din Hrakovo, a decis să vină cu propria soluție de deminare pentru a-și putea cultiva terenul arabil.

Folosind o cabină obișnuită a tractorului și părți dintr-un buldozer și un plug, Krivtsun a transformat vehiculul într-o mașină telecomandată de deminat.

Aceasta conține piese recuperate din echipamentele rusești deteriorate dintr-un tanc și un vehicul de luptă de infanterie.

Krivtsun spune că datorită acestui utilaj, compania agricolă a reușit să demineze 1.500 de hectare de teren. Aproape jumătate au fost deja semănate.

Fermierii care nu au utilaje similare nu pot să-și cultive câmpurile și riscul să izbucnească foametea în Ucraina este în creștere.