- Secretarul pentru comerț, Gina Raimondo, a declarat că influența Moscovei asupra Kaspersky reprezintă un risc semnificativ pentru infrastructura și serviciile din SUA.
- Hotărârea a folosit puterile largi create de administrația Trump pentru a interzice sau restricționa tranzacțiile dintre firmele americane și companiile tehnologice din națiuni „străine”.
- Kaspersky a negat acuzațiile.
Gigantul rus antivirus Kaspersky Labs a declarat pentru BBC News că părăsește SUA după ce administrația Biden a interzis vânzarea și distribuția software-ului firmei. Kaspersky a declarat că a luat „decizia tristă și dificilă” de a pleca „deoarece oportunitățile de afaceri din țară nu mai sunt viabile”.
Advertisment
Această decizie vine după ce luna trecută secretarul pentru comerț, Gina Raimondo, a declarat că influența Moscovei asupra companiei reprezintă un risc semnificativ pentru infrastructura și serviciile din SUA. Kaspersky, care operează în SUA de două decenii, a negat acuzațiile.
„Începând cu 20 iulie 2024, Kaspersky își va reduce treptat operațiunile din SUA și va elimina posturile din SUA”, a declarat firma.
Recomandări
Site-ul său din SUA a încetat deja să mai vândă instrumentele sale antivirus și de securitate cibernetică, cu un mesaj care spune „achiziția nu este disponibilă pentru clienții din SUA”. Anunțul a venit după ce vânzările și distribuția produselor Kaspersky au fost interzise în SUA.
Raimondo a declarat că SUA au fost obligate să ia măsuri din cauza „capacității și… intenției Rusiei de a colecta și de a utiliza ca armă informațiile personale ale americanilor”.
Hotărârea a folosit puterile largi create de administrația Trump pentru a interzice sau restricționa tranzacțiile dintre firmele americane și companiile tehnologice din națiuni „străine adversare”, precum Rusia și China.
Aceasta a interzis efectiv descărcarea de actualizări de software, revânzarea și acordarea de licențe pentru produse începând cu 29 septembrie, în timp ce noile afaceri urmau să fie restricționate în termen de 30 de zile de la anunț. Vânzătorii și revânzătorii care încalcă restricțiile vor primi amenzi din partea Departamentului Comerțului.
Potrivit Departamentului Comerțului, compania multinațională cu sediul la Moscova are birouri în 31 de țări din întreaga lume, deservind peste 400 de milioane de utilizatori și 270.000 de clienți corporativi în peste 200 de țări.
La momentul respectiv, Kaspersky a declarat că intenționează să urmeze „toate opțiunile disponibile din punct de vedere legal” pentru a combate interdicția și a negat că ar fi implicată în vreo activitate care ar amenința securitatea SUA.
Citește și
- Tricourile cu imaginea lui Trump după tentativa de asasinat au fost retrase din China. La ce preț puteau fi achiziționate
- Ucraina se pregătește să lupte împotriva Rusiei cu roboți. Ce mesaj a transmis vicepremierul Mykhailo Fedorov
- Guvernul s-a întâlnit pentru a modifica legea urșilor după moartea tinerei de 19 ani. Organizațiile de mediu atrag atenția
Partenerii noștri