• Utilizatorii iPhone pot acorda prietenilor și familiei posibilitatea de urmărire a locației pe dispozitiv.
  • Unele aplicații vă pot urmări în secret locația, vă pot vedea conversațiile.
  • Dacă pe dispozitivul tău apar aplicații pe care nu le-ai mai văzut niciodată, poți afla că cineva te spionează.

În timp ce iPhone-urile permit prietenilor și familiei să urmărească proprietarii device-urilor, dacă li se permite accesul, există, de asemenea, o serie de aplicații de spionaj disponibile pentru a fi descărcate din App Store, unele dintre acestea fiind folosite chiar dacă nu a fost acordată permisiunea către telefonul utilizatorului, scrie Daily Mail.

Unele aplicații vă pot urmări în secret locația, vă pot vedea conversațiile, vă pot accesa datele bancare și pot trimite copii ale mesajelor sau ale conținuturilor media pe un alt dispozitiv.

Vezi aplicații necunoscute pe telefonul tău?

Dacă pe dispozitivul tău apar aplicații pe care nu le-ai mai văzut niciodată, poți afla că cineva te spionează. Caută în spațiul de stocare al telefonului pentru a afla dacă există aplicații pe care nu ți le amintești că le-ai descărcat.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Unele dintre acestea sunt Kaspersky Safe Kids, Norton Family, Net Nanny și Qustodio.

Telefonul tău poate avea nevoie să fie încărcat mai des

Dacă există aplicații care rulează în permanență, bateria telefonului tău se va descărca foarte repede. Dacă observi că telefonul se descarcă într-un ritm mai rapid decât în mod normal, verifică dacă nu cumva aplicațiile utilizate recent sunt responsabile.

Căldura telefonului este un alt indiciu

La fel ca în cazul unei baterii care se descarcă rapid, căldura telefonului tău este un indiciu că aplicațiile rulează continuu în fundal. Dacă nici măcar nu folosești telefonul și acesta devine fierbinte la atingere, ar putea fi cineva care te urmărește.

Telefonul este la mâna a doua sau a fost dat cadou?

Oferirea unui telefon permite utilizatorilor să descarce aplicații care nu sunt disponibile în magazinul oficial de aplicații.

Dacă ai suspiciuni în acest sens, există aplicații pe care le poți tiliza pentru a verifica: Pentru telefoanele Android, utilizează Root Checker, iar pentru dispozitivele iOS, Cydia. Dacă ai un telefon la mâna a doua, este recomandat să restaurezi dispozitivul la setările originale din fabrică.

Câte date folosește telefonul tău?

Dacă un spyware rulează în fundal, este posibil ca și datele telefonului să fie folosite. Acest lucru se datorează faptului că persoana care se uită la informații folosește conexiunea telefonului pentru a i le trimite.

Pe un iPhone, puteți verifica utilizarea datelor în setări, făcând clic pe pagina Mobile Data. Pentru utilizatorii de Android, accesați Settings > Network & Internet > Data Usage (Setări > Rețea și Internet > Utilizare date). De acolo este posibil să identifici dacă una dintre aplicațiile utilizează o cantitate neobișnuit de mare de date mobile.

Ai încercat să vă opriți telefonul?

Aplicațiile spyware ar putea împiedica închiderea telefonului, astfel încât autorul să aibă mereu acces la el. De asemenea, aceste aplicații ar putea face ca telefonul să dureze neobișnuit de mult timp până se oprește.

În 2014, expertul în tehnologie Edward Snowden a declarat că, în opinia sa, NSA ar putea asculta microfonul unui iPhone chiar dacă acesta este oprit.

Ce zici de un comportament inexplicabil, cum ar fi faptul că telefonul tău se aprinde la întâmplare?

Dacă telefonul tău face lucruri ciudate în modul de așteptare, cum ar fi aprinderea de lumini sau emite un semnal sonor fără a primi notificări, este posibil să se întâmple o activitate dubioasă.

Ai verificat mesajele trimise?

Dacă telefonul trimite mesaje text pe care nu le-ai scris sau trimis niciodată, este posibil ca cineva să îți acceseze dispozitivul. Acest lucru este valabil și pentru mesajele text primite, la care nu te aștepți.

Infractorii pot folosi aplicații pentru a trimite comenzi către dispozitiv, cum ar fi captura de ecran, trimiterea de e-mailuri sau realizarea unei fotografii.

Funcționează corect autocorecția?

Există keyloggeri, programe spion care pot permite cuiva să vadă ce tastezi pe telefon.

Dacă tastezi și observi că autocorectorul se comportă greșit, este posibil ca cineva să îți urmărească mesajele.

Cum se compară capturile de ecran de pe telefonul cu cele de pe un prieten de încredere?

Acest lucru este simplu. Dacă capturile de ecran par să aibă o calitate slabă, cum ar fi pixelarea, este posibil ca cineva să urmărească dispozitivul.

Cum poți curăța telefonul dacă crezi că cineva te spionează?

  • Instalează un software antivirus
  • Fă o copie de rezervă a memoriei telefonului și apoi resetează-l din fabrică
  • Dezinstalează aplicațiile pe care nu le recunoști
  • Atunci când descarci aplicații, verifică dacă firma care le-a creat este legitimă
  • Actualizează-ți telefonul cu cea mai recentă actualizare de sistem
  • Îndepărtează orice abonamente lunare pe care nu le recunoști
  • Nu permiți tuturor aplicațiilor să îți urmărească locația sau utilizarea – fă acest lucru doar pentru aplicațiile necesare, cum ar fi hărțile.

Citește și