• Google a introdus o funcție care le dă utilizatorilor posibilitatea să permită telefonului să trimită automat date către sistemul Android Earthquake Alerts System.
  • La cincizeci de ani de la primul apel cu telefonul mobil, tehnologia pe care o ținem în buzunar contribuie la crearea celui mai mare sistem de detectare a cutremurelor din lume.
  • La scară mai largă, sistemul de alertă pentru cutremure este acum disponibil în peste 90 de țări care sunt deosebit de predispuse la cutremure.

Google a colaborat cu institutul american de geofizică USGS și cu cadrele universitare de la mai multe universități din California pentru a dezvolta un sistem de avertizare timpurie care să alerteze utilizatorii cu câteva secunde înainte de producerea cutremurului. Este o scurtă perioadă de avertizare, dar câteva secunde pot oferi suficient timp pentru a te adăposti sub o masă sau un birou. De asemenea, poate fi suficient timp pentru a încetini trenurile, a opri avioanele să decoleze sau să aterizeze și a împiedica mașinile să intre pe poduri sau în tuneluri. Ca atare, acest sistem este susceptibil să salveze vieți atunci când au loc cutremure mai puternice, scrie BBC.

Sistemul utilizează date din două surse. Inițial, sistemul s-a bazat pe o rețea de 700 de seismometre – dispozitive care detectează trepidațiile pământului – instalate în tot statul de către seismologii de la USGS, Institutul de Tehnologie din California și Universitatea Berkeley din California și guvernul statului. (Seismometrele din alte două state americane – Oregon și Washington – alimentează, de asemenea, sistemul, cunoscut sub numele de ShakeAlert). Dar Google a creat, de asemenea, ceea ce este cea mai mare rețea de detectare a cutremurelor din lume prin intermediul telefoanelor deținute de persoane obișnuite.

Google a introdus o funcție care le dă utilizatorilor posibilitatea să permită telefonului lor să trimită automat date către sistemul Android Earthquake Alerts System, dacă dispozitivul lor captează vibrații caracteristice undelor primare (P) ale unui cutremur. Prin combinarea datelor de la mii sau chiar milioane de alte telefoane, sistemul poate stabili dacă are loc un cutremur și unde. Apoi poate trimite alerte către telefoanele din zona în care este posibil să se producă undele seismice, oferind astfel un avertisment timpuriu.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

La 25 octombrie 2022, un cutremur cu magnitudinea 5,1 a zguduit zona Bay Area din California. Din fericire, a fost mai mult decât o zguduitură violentă, dar rapoartele locuitorilor din întreaga regiune au inundat United States Geological Survey (USGS) de la cei care l-au simțit. Nu au fost raportate pagube, dar cutremurul a fost semnificativ și dintr-un alt punct de vedere – multe persoane din zonă au primit alerte pe telefoanele lor înainte de a începe zguduirea. Și mai important, multe dintre aceste telefoane au ajutat la detectarea cutremurului.

La scară mai largă, din cele aproximativ 16 miliarde de telefoane mobile utilizate în întreaga lume, peste trei miliarde rulează Android, iar sistemul de alertă pentru cutremure este acum disponibil în peste 90 de țări care sunt deosebit de predispuse la cutremure.

Citește și: