• Meta a anunțat că intenționează să blocheze efectiv mesajele directe de pe Facebook Messenger și Instagram folosind criptarea end-to-end.
  • Amendamentul reprezintă o consolidare mică, dar semnificativă, a puterilor Ofcom.
  • În fața unei exploatări de o asemenea amploare, oficialii susțin că trebuie cel puțin să mențină nivelul actual de acces.

Noua legislație va oferi autorităților de reglementare puterea de a obliga companiile de tehnologie să pună capăt abuzurilor sexuale asupra copiilor pe platformele lor.

Amendamentul la proiectul de lege privind siguranța online, care a fost anunțat astăzi de Ministerul de Interne, va permite Ofcom să ceară marilor firme de tehnologie, precum Facebook și Google, să depună toate eforturile pentru a preveni, identifica și elimina abuzurile sexuale asupra copiilor.

Măsura a fost salutată de Societatea Națională pentru Prevenirea Cruzimii față de Copii (NSPCC), care a declarat că va contribui la oprirea a ceea ce a numit tsunami-ul abuzurilor online asupra copiilor.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Amendamentul reprezintă o consolidare mică, dar semnificativă, a puterilor Ofcom, care va deveni autoritatea de reglementare în domeniul tehnologiei și al rețelelor sociale dacă proiectul de lege propus privind siguranța online va deveni lege.

Acesta va permite Ofcom să insiste asupra dovezilor că abuzul sexual asupra copiilor este combătut, chiar dacă tehnologia din spatele platformei se schimbă.

Meta, care deține Facebook, WhatsApp și Instagram, a anunțat că intenționează să blocheze efectiv mesajele directe de pe Facebook Messenger și Instagram folosind criptarea end-to-end, o tehnologie care menține conversațiile în siguranță, dar care le poate face, de asemenea, inaccesibile pentru oricine încearcă să le păstreze în siguranță.

Ministrul de interne Priti Patel a condamnat planurile de criptare ale Meta în termenii cei mai fermi, calificându-le drept greșite din punct de vedere moral și periculoase, iar agențiile de aplicare a legii, cum ar fi Interpol și National Crime Agency din Regatul Unit, au criticat tehnologia.