• Hyundai a prezentat la CES taxiul aerian Supernal eVTOL.
  • Autovehiculul poate transporta patru pasageri și merge cu 190 km/oră.
  • Taxiurile zburătoare vor fi lansate în 2028.

Taxiul zburător cu motor electric poate ateriza în marile orașe în 2028. Hyundai a dezvăluit la CES 2024 un nou design pentru taxiul aerian Supernal. Este un eVTOL care ar putea fi o soluție inovatoare pentru mobilitatea urbană.

Ce caracteristici are taxiul aerian Supernal de la Hyundai?

Taxiul aerian Supernal de la Hyundai este un eVTOL care are opt rotoare pentru echilibrare la decolare și aterizare. Vehiculul este remarcabil de silențios, producând doar 45 de decibeli în timpul zborului.

Poate transporta patru pasageri, atinge viteze de până la 190 de km pe oră. Motoarele vor fi silențioase la 45 de decibeli în timpul zborului și 65 în timpul decolării sau aterizării. Echipat pentru zboruri scurte, acest taxi aerian poate avea o autonomie între 25 și 40 de mile. Taxiurile aeriene au nevoie de o soluție de trafic aerian și trebuie să rămână în afara spațiului aerian comercial pentru aeroporturi precum LAX.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE

Și cum se vor deplasa aceste taxiuri zburătoare în orașe?

Hyundai a prezentat și conceptul VertiPort, un punct de îmbarcare pentru taxiurile aeriene în Los Angeles. VertiPort face parte din soluția de mobilitate integrată a companiei, care include și parteneriate cu servicii de ridesharing pentru a asigura transportul pasagerilor de la VertiPort la destinația finală. Taxiul zburator te va lasa la heliport si de acolo vei merge cu o masina pentru ultimul kilometru.

Taxiurile aeriene Supernal vor urma rutele rutiere existente pentru a evita spațiul aerian comercial și a facilita monitorizarea traficului. Hyundai colaborează cu FAA și NASA pentru a stabili rutele și un sistem de control al traficului aerian care nu depinde de controlori umani. Planurile includ utilizarea diferitelor altitudini pentru direcții diferite de zbor, în jurul altitudinii de 500 de metri.

Citește și