Furtul de identitate, tot mai frecvent în 2024. La ce metode apelează hackerii și cum te poți proteja

Inteligența Artificială poate fi folosită și la lucruri rele, cum este furtul de identitate și frauda cu carduri de credit.


Autoritățile din SUA și Europa cred că a devenit una dintre cele mai mari amenințări la adresa siguranței financiare globale. Numai în prima jumătate a anului, aceste tipuri de fraude au ajuns la peste 552,000 de cazuri în SUA.

Care este impactul financiar al acestui fenomen de furt de identitate online?

Conform Uniunii Europene, pierderile financiare cauzate de fraudă ajung la 1,13 miliarde de euro, majoritatea provenind din transferurile de credite și manipularea plătitorilor.

Potrivit Comisiei Federale pentru Comerț (FTC) din SUA, peste jumătate de milion de cazuri de furt de identitate au fost raportate în prima jumătate a anului 2024, unde majoritatea au apărut de la cei cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani din California, Texas, New York și Georgia.

Frauda cu cardul de credit a fost tipul cel mai răspândit, urmată de frauda la împrumut sau bancar și de beneficii și fraudă legată de impozite. Au fost în jur de 215.000 de cazuri de fraudă cu cardul de credit din cele 552.000 de cazuri de furt de identitate raportate în prima jumătate a anului, cifrele estimate să le depășească pe cele din 2023.

Cum explicăm creșterea furtului de identitate în 2024?

Peste 99% dintre atacuri se desfășoară prin tranzacții la distanță, ceea ce evidențiază vulnerabilitățile în comerțul digital și interacțiunile online. Soluții avansate de securitate, precum autentificarea în doi pași și analiza comportamentală, devin tot mai necesare pentru a reduce aceste pierderi.


Furtul de identitate a devenit o problemă globală, în mare parte din cauza creșterii interacțiunilor digitale și a dezvoltării rapide a tehnologiilor bazate pe A.I. Aceste tehnologii permit fraudatorilor să creeze identități false sau să compromită conturi prin tehnici sofisticate precum phishing și smishing. În plus, creșterea numărului de tranzacții online și complexitatea schemelor de fraudă au dus la o vulnerabilitate mai mare, făcând consumatorii și companiile mai susceptibile la atacuri. Impactul economic global a fost semnificativ, pierderile ajungând la 1 miliard USD doar din frauda cu carduri de credit.

Ce măsuri pot lua utilizatorii pentru a se proteja?

În primul rând, utilizarea autentificării cu doi factori și a parolelor puternice sunt esențiale. De asemenea, monitorizarea regulată a rapoartelor de credit.


În principal, fraudatorii utilizează social engineering, phishing și smishing pentru a manipula victimele să ofere date personale sensibile. Recent, a crescut utilizarea fraudelor de conturi sintetice, unde atacatorii combină informații reale și fictive pentru a obține credite sau beneficii guvernamentale.

Aceasta este una dintre cele mai rapide tipuri de fraudă în creștere, cu o creștere de 184% din 2019 până în 2024. Sectoarele cele mai vizate includ retailul și industria jocurilor video, însă băncile și furnizorii de credite sunt, de asemenea, extrem de expuși.

Exit mobile version