• Google a folosit deja 53 de roboți pentru 77.000 de teste.
  • Google Deepmind elaborează o „Constituție” pentru AI, bazată pe legile scriitorului SF Isaac Asimov.
  • Google Deepmind a dezvăluit un sistem de colectare a datelor pentru training care include o „Constituție pentru roboți”. Programul trebuie să ajute droizii dotați cu AI să ia decizii sigure și să evite să ne ucidă.


Ne-am pus, nu o dată, întrebarea dacă roboții care devin din ce în ce mai inteligenți nu vor fi la un moment dat periculoși pentru oameni. Cum putem evita ca roboții cu inteligență artificială să facă rău utilizatorilor umani?

Google DeepMind, divizia companiei americane dedicată AI, răspunde la această întrebare cu AutoRT, un nou sistem de colectare a datelor de antrenament menit să antreneze mai bine roboții echipați cu AI.

AutoRT ar trebui să le permită acestor roboți să înțeleagă mai bine mediul lor și, pe baza acestuia, să ia cele mai rapide, mai eficiente și mai sigure decizii. Pentru a face acest lucru, sistemul integrează o „Constituție robot”, garanții inspirate din cele trei legi ale roboticii formulate de scriitorul de science fiction Isaac Asimov. Pentru aducere aminte – aceste legi sunt reguli cărora toți roboții sunt obligați prin programare sa li se supună. Prima lege prevede că „un robot nu poate face rău unei ființe umane și nici, rămânând pasiv, nu poate lăsă această ființă umană expusă unui pericol”.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

« Constituția robotului » vine sub formă de instrucțiune sau un text folosit pentru a interacționa cu sistemele de inteligență artificială, axate pe securitate. De exemplu, ei pot sugera modelului de limbaj extins (LLM) un AutoRT pentru a evita selectarea sarcinilor care implică oameni, animale, obiecte ascuțite sau aparate electrice.

Pentru un plus de siguranță, DeepMind și-a programat roboții să se oprească automat dacă forța exercitată asupra articulațiilor lor depășește un anumit prag. De asemenea, au un comutator fizic, astfel încât operatorii umani să îl poată folosi pentru a-i dezactiva.
Într-o postare pe blog , Google DeepMind spune că a implementat o flotă de 53 de roboți AutoRT în patru clădiri de birouri și a efectuat deja peste 77.000 de teste.

Citește și