• Grok și ChatGPT au avut rezultate similare la testul Political Compass.
  • Ambii chatboți au avut viziuni de stânga și liberale.
  • Musk a criticat testul, dar a promis că xAI va încerca să-l facă pe Grok neutru din punct de vedere politic.

Musk a promis să ia măsuri imediate în legătură cu noul său chatbot, Grok, pentru a-l face neutru din punct de vedere politic, după ce a dovedit că are convingeri politice similare cu ChatGPT, scrie Business Insider.

Musk a răspuns vineri pe X la o postare a cercetătorului David Rozado, în care Rozado spunea că chatboții au avut orientări politice similare la testul Political Compass. Testul online are peste 60 de întrebări și este folosit pentru a determina convingerile politice ale cuiva, din două unghiuri: de la stânga la dreapta pentru politica economică și de la autoritar la liberal pentru politica socială.

Potrivit lui Rozado, ChatGPT de la OpenAI și Grok de la xAI au avut rezultate similare. A atașat și o fotografie a graficului pentru a arăta cât de apropiate sunt rezultatele celor doi chatboți. Grok părea și mai de stânga decât ChatGPT.

„Graficul exagerează, după părerea mea, dar vom acționa imediat pentru a-l face pe Grok neutru din punct de vedere politic”, a răspuns Musk.

Într-o postare ulterioară, Musk a adaugăt că nu crede că testul este exact. „Unele întrebări sunt ridicole din start și multora le lipsește nuanța”, a spus el, exemplificând cu câteva întrebări din cadrul testului: „Imigranții din prima generație nu pot fi niciodată pe deplin integrați în noua lor țară?” și „Ce este bun pentru cele mai de succes corporații este întotdeauna, în cele din urmă, bun pentru noi toți?”.

Ulterior, Rozado a dezvăluit că la scurt timp după ce a postat despre Grok, a fost contactat de Igor Babuschkin de la xAI, care a venit cu întrebări despre cum l-ar putea îmbunătăți pe Grok.

Rozado a subliniat și că Musk a reacționat imediat, adăugând: „Ce echipă dedicată… fără îndoială că Grok are un viitor strălucit în față”.

Musk, Babuschkin și Rozado nu au răspuns, vineri seara, solicitărilor de comentarii de la Business Insider.

Vineri, compania lui Musk, xAI, a lansat Grok pentru utilizatorii premium de pe X. Musk a declarat că chatbot-ul este încă în versiunea Beta și „devine mai bun în fiecare oră”.

Misiunea xAI este „să îmbunătățească înțelegerea noastră colectivă despre univers”, după cum scrie pe site-ul companiei. Musk speră să strângă 1 miliard de dolari pentru start-up, spune Aaron Mok de la Business Insider.

Cât despre Grok, xAI spune că „este important să dezvoltăm instrumente A.I. care să le fie utile oamenilor, indiferent de mediul lor de proveniență și viziunile lor politice”.

În trecut, Musk s-a plâns pe X în legătură cu ChatGPT, care este prea „lucid”: „Pericolul de a antrena Inteligența Artificială să fie lucidă este mortal”.

Citește și