• Un cercetător și lider SETI și-a cuantificat convingerea că A.I. trebuie reglementată și asta în curând.
  • Ecuația lui Drake este o estimare ipotetică a numărului de alte civilizații care există.
  • Aceste civilizații ar putea să moară din cauza propriei lor A.I. scăpate de sub control după aproximativ 100-200 de ani, spune el.

Michael Garrett este radioastronom la Universitatea din Manchester și director al Centrului de Astrofizică Jodrell Bank, fiind implicat în cercetarea pentru inteligență extraterestră (SETI). În această lucrare, care a fost evaluată de colegi și publicată în revista Academiei Internaționale de Astronautică, el compară teoriile despre superinteligența artificială cu observații concrete cu ajutorul radioastronomiei, anunță Popular Mechanics.

Garrett explică în lucrare că oamenii de știință devin din ce în ce mai neliniștiți cu cât trecem mai mult timp fără să auzim vreun semn al altor forme de viață inteligentă. Această Mare Tăcere prezintă un fel de paradox atunci când este juxtapusă cu alte descoperiri astronomice care implică faptul că universul este ospitalier pentru apariția vieții inteligente„, scrie el. Conceptul de mare filtru este adesea folosit – acesta este o barieră universală și o provocare insurmontabilă care împiedică apariția pe scară largă a vieții inteligente”.

În prezent, Inteligența Artificială nu este capabilă de nimic care să se apropie de inteligența umană. Dar, scrie Garrett , aceasta face lucruri pe care oamenii nu credeau că le pot face computerele. Dacă această traiectorie duce la o așa-numită Inteligență Artificială generală (GAI) – o distincție cheie care înseamnă un algoritm care poate raționa și sintetiza idei într-un mod cu adevărat uman, combinat cu o putere de calcul incredibilă – am putea avea probleme serioase. Iar în această lucrare, Garrett urmărește un lanț de idei ipotetice până la o posibilă concluzie. Cât timp ar fi necesar pentru ca o civilizație să fie nimicită de propria GAI nereglementată?

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Din păcate, în scenariul lui Garrett, este nevoie de doar 100-200 de ani. Codificarea și dezvoltarea A.I. este un proiect unic care implică și este accelerat de date și putere de procesare, explică el, în comparație cu munca dezordonată și multidomeniu a călătoriei spațiale și a colonizării. Vedem această diviziune astăzi, cu fluxul de cercetători în domeniile de calcul comparativ cu lipsa de cercetători în domeniul științelor vieții. În fiecare zi, pe Twitter, miliardari gălăgioși vorbesc despre cât de grozav și de important este să colonizăm Marte, dar încă nu știm cum vor supraviețui oamenii chiar și călătoriei fără a fi tocați de radiațiile cosmice.

Citește și