• O nouă tehnologie bazată pe Inteligență Artificială (A.I.) a fost dezvoltată pentru a identifica persoanele cu risc de infarct.
  • Proiectul pilot, sprijinit de NHS England, se desfășoară în cinci spitale din Regatul Unit.
  • Studiile au arătat că inflamația crescută a arterelor coronare este asociată cu un risc semnificativ mai mare de evenimente cardiace fatale.

O tehnologie care identifică persoanele cu risc de infarct în următorii 10 ani a fost calificată drept „revoluționară” de către oamenii de știință, scrie BBC.

Modelul de Inteligență Artificială detectează inflamațiile din inimă care nu apar la scanările CT, care implică o combinație de raze X și tehnologie computerizată.

Un proiect pilot, sprijinit de NHS England, se desfășoară în cinci spitale din Oxford, Milton Keynes, Leicester, Liverpool și Wolverhampton. O decizie privind utilizarea sa în cadrul NHS este așteptată în câteva luni.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Dezvoltatorul său, compania Caristo Diagnostics, care provine de la Universitatea Oxford, a declarat că lucrează deja la adaptarea tehnologiei pentru a preveni accidentele vasculare cerebrale și diabetul.

Ca parte a proiectului pilot, pacienții care suferă de dureri toracice și care sunt trimiși pentru o tomografie computerizată de rutină sunt analizați de platforma CaRi-Heart AI a Caristo Diagnostics.

Un algoritm, care detectează inflamația și placa coronariană, este apoi evaluat de operatori instruiți pentru a verifica acuratețea. Cercetările au arătat că inflamația crescută este legată de un risc mai mare de boli cardiovasculare și de atacuri de cord fatale.

British Heart Foundation (BHF) estimează că aproximativ 7,6 milioane de persoane suferă de boli de inimă în Regatul Unit, iar costul anual pentru NHS în Anglia este de 7,4 miliarde de lire sterline, conform cifrelor guvernului. Aproximativ 350.000 de pacienți sunt trimiși pentru o tomografie computerizată cardiacă în fiecare an în Regatul Unit, a declarat BHF.

Studiul Orfan, la care au participat 40.000 de pacienți și care a fost publicat în Lancet, a constatat că 80% dintre oameni au fost trimiși înapoi la asistența medicală primară fără un plan definit de prevenire sau tratament.

Concentrându-se pe cohorta respectivă, cercetătorii au declarat că au descoperit că, în cazul în care pacienții prezentau inflamații la nivelul arterelor coronare, aceștia aveau un risc de 20 până la 30 de ori mai mare de a muri în urma unui eveniment cardiac în următorii 10 ani.

Studiul, finanțat de BHF, a constatat că, prin utilizarea tehnologiei A.I., 45 % dintre acești pacienți au primit medicamente sau au fost încurajați să facă schimbări în stilul de viață pentru a preveni riscul unor viitoare atacuri de cord.

Prof. Charalambos Antoniades, conducătorul studiului Orfan, a declarat că instrumentele disponibile până acum erau primitive, deoarece calculatoarele de risc puteau evalua doar factorii de risc generali, cum ar fi dacă un pacient este diabetic, fumează sau este obez.

Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire evaluează în prezent tehnologia pentru a stabili dacă ar trebui să fie implementată în NHS. Aceasta este, de asemenea, în curs de examinare în SUA și a fost aprobată pentru utilizare în Europa și Australia.

Citește și