• De două săptămâni, ucrainenii duc lupte dure pentru a-și recupera teritoriile.
  • Rușii care sapă tranșee susțin că le-au respins atacurile și că ucrainenii au pierderi mari.
  • În paralel cu războiul de uzură, se desfășoară un război digital cu drone și roboți.

Deși se desfășoară un război de uzură în Donbas, în paralel, ucrainenii duc un război digital împotriva invadatorilor ruși.

Potrivit DW News, ucrainenii valorifică dronele și roboții, furnizate de companii americane private. Războiul din Ucraina ar putea fi primul conflict în care inteligența artificială intră pe câmpul de luptă.

,,Acest pluton este de recunoaștere cu ajutorul quadcopterelor și aeronavelor de recunoaștere. Ne ocupăm de asemenea de aruncături cu bombe, explozibili și cu drone de atac aerian și la sol”, a declarat ,,Simy”, șef de echipă ucrainean.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Un exemplu de companie americană ce furnizează tehnologii high-tech ucrainenilor este Palantir Technologies, ai cărei drone pot furniza informații de pe câmpul de luptă cu ajutorul algoritmilor și imaginilor prin satelit.
Cu noile tehnologii AI, ucrainenii pot anticipa acțiunile inamicilor ruși care duc conflictul cu tehnici specifice Primului Război Mondial.


Noile tehnologii militare cu sisteme informatice pot nimeri țintele inamice pe care ucrainenii nu le-ar putea vedea și mai pot învăța din greșeli.

,,Cred că necazul începe cu termenul de AI, adică ce este AI? Știm că pilonii după care definim AI se mișcă constant. Dar ce vreau să spun e că am văzut lucruri interesante, inovatoare, în Ucraina, în utilizarea software-ului și utilizarea infrastructurii moderne de comunicații pentru supraveghere, recunoaștere și în scopuri de țintire”, a comentat Frank Sauer, analist militar.