• New York Times dezvăluie că propaganda rusă a ajuns în lumea jocurilor video.
  • Minecraft, World of Tanks sau Roblox sunt alese de grupările online ruse.
  • Tanya Bekker, ActiveFence: „Lumea gamingului poate avea un impact asupra opiniei publice”.

Dacă în lumea reală, Putin și armata lui sunt în fața contraofensivei din partea Ucrainei, în lumea virtuală Kremlinul atacă pe toate planurile. Propaganda rusă și-a făcut loc în mai bine de 12 de jocuri online cunoscute, scrie New York Times, inclusiv Minecraft sau Roblox.

În Minecraft, un joc deținut de către Microsoft, jucătorii din Rusia au refăcut bătălia de la Soledar, un oraș din Ucraina capturat în luna ianuarie. De asemenea, a apărut un tutorial despre cum să creezi în joc steagul Rusiei. În World of Tanks, un joc multiplayer de război, a fost comemorată victoria împotriva Germaniei naziste cu o recreere a paradei Uniunii Sovietice din 1945. În Roblox a fost sărbătorită ziua Rusiei în luna iunie. În total, sunt 12 jocuri unde a ajuns propaganda rusă, asta pe lângă discuții separate pe Discord sau Steam, așa cum scrie New York Times.

Care este scopul acestei propagande?

Tanya Bekker, cercetător la ActiveFence, spune că: Lumea gamingului este cu adevărat o platformă care poate avea un impact asupra opiniei publice, să ajungă la o anumită audiență, în special cea tânără. Și despre asta vorbim până la urmă. Grupurile rusești de propagandă încearcă să ajungă la populație astfel, să promoveze regimul lui Putin. Lucru semnalat și de firma de consultanță din Ucraina, Molfar. Având în vedere felul în care este văzută Rusia de când a început războiul din Ucraina, această strategie nu surprinde specialiști. Joseph Brown, profesor la Universitatea Thompson Rivers subliniază că principala grijă a Kremlinului este să crească numărul oamenilor care sunt de acord cu războiul. Este o nouă piese din puzzle-ul constant de propagandă. Vor folosi orice spațiu prin care pot ajunge la oameni.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
GOOGLE DĂ BANI GREI LA APPLE
GEN Z SE DISTREAZĂ CU POWERPOINT-URI

Citește și: