• Compania a împărtășit detalii despre conturile chinezești cu FBI.
  • Meta nu a atribuit niciuna dintre cele două campanii unor entități specifice din China sau Rusia.
  • Meta a declarat că rețeaua de conturi rusești pe care a eliminat-o a fost cea mai mare și mai complexă operațiune rusă pe care am întrerupt-o de când a început războiul din Ucraina.

Meta, compania mamă a Facebook, a anunțat marți că a detectat și a închis două rețele separate de conturi false implicate în operațiuni de influență sub acoperire desfășurate din China și Rusia.

Rețeaua chineză a fost mică și nu a primit aproape nicio atenție, dar a inclus câteva conturi care se dădeau drept americani de ambele părți ale spectrului politic, potrivit unui raport Meta publicat marți. Meta a detaliat în mod public eliminarea deoarece rămâne în alertă maximă în ceea ce privește interferența străină în alegerile de la mijlocul mandatului din SUA, a declarat un purtător de cuvânt al Meta pentru CNN.

Ben Nimmo, responsabilul Meta pentru informații privind amenințările la nivel global, a declarat pentru CNN că a fost prima dată când compania a văzut conturi chinezești care au vizat americani în acest mod.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Aveau conturi false care pretindeau că sunt americani și încercau să vorbească ca americanii și vorbeau despre probleme interne cu adevărat dezbinătoare, precum avortul și controlul armelor, a spus el.

Compania a împărtășit detalii despre conturile chinezești cu FBI, a declarat un purtător de cuvânt al Meta. Pe de altă parte, campania rusă a fost vastă. Aceasta a împins narațiuni pro-Kremlin despre războiul din Ucraina, a inclus mii de conturi și pagini pe mai multe platforme de socializare și a cheltuit peste 100.000 de dolari pe reclame pe Facebook și Instagram.

Meta nu a atribuit niciuna dintre cele două campanii unor entități specifice din China sau Rusia, sau guvernelor chinez și rus, afirmând în schimb că doar conturile care au făcut parte din campanii au fost gestionate din țările respective.

Meta a declarat că rețeaua de conturi rusești pe care a eliminat-o a fost cea mai mare și mai complexă operațiune rusă pe care am întrerupt-o de când a început războiul din Ucraina, aceasta conducea o rețea tentaculară de peste 60 de site-uri web care se dădeau drept organizații de știri, precum și conturi pe Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Twitter și alte site-uri, potrivit raportului.