• Microsoft şi OpenAI lucrează la un proiect care prevede construirea unui centru de date ce ar putea costa până la 100 de miliarde de dolari.
  • Supercomputerul propus, cu sediul în SUA, ar fi cel mai mare dintr-o serie de instalaţii pe care companiile doresc să le construiască în următorii şase ani.

Microsoft şi OpenAI lucrează la un proiect care prevede construirea unui centru de date ce ar putea costa până la 100 de miliarde de dolari şi care va include un supercomputer cu inteligenţă artificială numit „Stargate”, potrivit The Information.

The Information a relatat că Microsoft ar urma să fie responsabilă de finanţarea proiectului, care ar fi de 100 de ori mai costisitor decât unele dintre cele mai mari centre de date actuale, citând surse implicate în proiect.

Următoarea actualizare majoră a OpenAI în privinţa inteligenţei artificiale ar urma să fie lansată la începutul anului viitor, potrivit raportului, adăugând că directorii Microsoft doresc să lanseze Stargate încă din 2028.

Recomandări

CANDIDATURA LUI PIEDONE, CONTESTATĂ
PARTIDELE PRO-RUSE CONTRA MAIA
HALEP NU MERGE LA MADRID
RUUD ÎȘI IA REVANȘA CU TSITSIPAS
MELANIA, EȘTI CU TRUMP?
BECKHAM ÎL DĂ ÎN JUDECATĂ PE WAHLBERGHL

Supercomputerul propus, cu sediul în SUA, ar fi cel mai mare dintr-o serie de instalaţii pe care companiile doresc să le construiască în următorii şase ani.

The Information a atribuit costul provizoriu de 100 de miliarde de dolari unei persoane care a vorbit cu directorul general al OpenAI, Sam Altman, despre acest lucru şi unei persoane care a vizualizat unele dintre estimările iniţiale de costuri ale Microsoft. 

Altman şi angajaţii Microsoft au împărţit supercomputerele în cinci faze, Stargate fiind a cincea şi ultima fază. Microsoft lucrează la un supercomputer mai mic, din a patra fază, pentru OpenAI, pe care intenţionează să îl lanseze în jurul anului 2026.

„Planificăm întotdeauna pentru următoarea generaţie de inovaţii în materie de infrastructură necesare pentru a continua să împingem limitele capacităţilor inteligenţei artificiale”, a declarat Frank Shaw, un purtător de cuvânt al Microsoft.

Citește și