• Un mouse care a fost o sursă de inspirație pentru Steve Jobs a fost vândut recent pentru 147.000 de lire sterline.
  • Mouse-ul a fost creat de Douglas Engelbart și reprezintă un simbol al istoriei informaticii.
  • Inovația a permis utilizatorilor să lucreze mai eficient.

Un mouse de calculator rar, care a fost una dintre sursele de inspirație principale ale lui Steve Jobs, a fost vândut recent pentru 147.000 de lire sterline, potrivit Metro.

Acest mouse, cu trei butoane și un set de taste de codare, a fost creat de Douglas Engelbart și reprezintă un simbol al istoriei informaticii,.

Dispozitivul include două discuri metalice care corespund axelor X și Y, iar prețul final a depășit cu mult estimarea inițială, de 12.000 de lire sterline. Vânzarea a fost organizată de RR Auction din Boston.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Vicepreședintele executiv de la RR Auction a afirmat că invenția lui Engelbart va schimba în mod semnificativ cursul vieții moderne și a avut un rol crucial în evoluția istoriei calculatoarelor. Mouse-ul inventat de Douglas Engelbart a fost o sursă de inspirație pentru primele mouse-uri controlate de rollerball ale regretatului CEO al Apple, Steve Jobs.

Inspirația lui Steve Jobs, vanduta cu 147.000 de lire sterline

Una dintre inovațiile majore ale mouse-ului lui Engelbart a fost utilizarea axială și setul de cinci taste de codificare, care a permis 31 de combinații de apăsare a tastelor, pentru introducerea de comenzi și tastarea. Această inovație a permis utilizatorilor să lucreze mai eficient și să facă mai multe lucruri cu ajutorul computerului.

Perechea de dispozitive de intrare timpurii sunt asemănătoare cu cele utilizate în emblematica ,,Mother of All Demos” a expertului în tehnologie din 1968, o demonstrație în direct care a prezentat introducerea unui sistem complet de hardware și software pentru calculator.

În anii 1970, membrii echipei lui Douglas au început să lucreze la Xerox PARC, unde și-au continuat cercetările în domeniul interacțiunii om-calculator și au dezvoltat mouse-ul.

În 1979, în timpul unei vizite la instalația de cercetare, Steve Jobs – care a decedat la vârsta de 56 de ani în 2011, din cauza cancerului pancreatic – a fost impresionat de conceptele de mouse și de interfață grafică cu utilizatorul.

El dorea să îmbunătățească utilizarea acestora, ceea ce era esențial pentru produsele Apple. Cu toate acestea, șoarecii Xerox erau scumpi, costând 245 de lire sterline fiecare, și nu se mișcau ușor. Jobs a avut ideea de a crea o versiune mai simplă, cu un singur buton și un preț de 12 lire sterline.

Apple a licențiat brevetul mouse-ului lui Douglas pentru aproximativ 33.000 de lire sterline și a angajat firma de design IDEO pentru a dezvolta un mouse care să corespundă viziunii lui Jobs.