„Moxie”, tehnologia dezvoltată de NASA pentru a transforma dioxidul de carbon de pe Marte în oxigen

Cu toții visăm să ajungem pe Marte. Dar există oxigen? Tehnic da, dar nici pe departe la fel ca pe pământ. Este cert că nu poți respira acolo cu toate că există dioxid de cardon din plin.

Este concluzia NASA, care dezvoltă o nouă tehnologie pentru a putea converti dioxidul de carbon marțian în oxigen.

Da. Planeta Marte are oxigen, dar nu prea mult. Și cu siguranță nu suficient pentru ca tu să ieși și să respiri pe suprafața planetei Marte. Marte are, de asemenea, mult dioxid de carbon, de aproximativ 500 de ori mai mult decât oxigenul. Deci dacă vrem să aducem oxigen de pe Marte, pentru a fi folosit de viitorii cercetători sau pentru a lansa sisteme în spațiu, o modalitate mai bună ar putea fi să extragem o parte din dioxid de carbon și să-l folosim în schimb”, a spus Asad Aboobaker, inginer al NASA.

Și așa a apărut Moxie. O tehnologie care a fost adăugată roverului Perseverance, primul robot care a transmis poze de pe planeta Roșie.

Tehnologia convertește dioxidul de carbon al atmosferei marțiene în oxigen.

Este o demonstrație tehnică, deci poate produce o cantitate mică de oxigen, dar pentru viitoarele cercetări trebuie să trimitem o versiune la scară mai mare, poate chiar de 200 de ori mai mare decât actualul Moxie. Așa că dacă un astfel de sistem ar ateriza pe Marte, ar putea oferi oxigen astronauților pentru a respira. Dar cea mai mare parte a tehnologiei ar fi folosită pentru a propulsa rachetele, pentru a scoate astronauții de pe suprafața planetei Marte și a ajunge înapoi pe Pământ. Deci există oxigen pe Marte? Nu mult . Dar e OK pentru că îl putem face noi”, a explicat Asad Aboobaker.

Exit mobile version