• Comenzile trimise pe 21 iulie „au îndreptat din greșeală antena la două grade distanță de Pământ”, a explicat NASA.
  • Marți, NASA a anunțat pe rețelele de socializare că a fost auzit un semnal.
  • „Pulsul” sondei a fost detectat cu ajutorul „deep space network”, o rețea internațională de antene.

NASA a detectat un semnal de bătaie a inimii” de la sonda Voyager 2, după ce a pierdut contactul cu aceasta la miliarde de kilometri de Pământ, a anunțat agenția spațială, informează BBC. Luna trecută, sonda spațială – care explorează universul din 1977 – și-a înclinat antena pentru a o îndrepta la două grade distanță de Pământ, după ce a fost trimisă o comandă greșită.

Ca urmare, sonda a încetat să mai primească comenzi sau să trimită date. Marți, NASA a declarat că un semnal de la Voyager 2 a fost recepționat în timpul unei scanări regulate a cerului. Voyager 2 se află la peste 19,9 miliarde de kilometri de Pământ, unde se deplasează cu o viteză estimată la 55.346 km/h prin spațiul interstelar – spațiul dintre stele.

Din 21 iulie, sonda nu a mai putut primi comenzi sau trimite date către Deep Space Network al Nasa – o rețea de antene radio gigantice din întreaga lume – iar nava spațială nu primește comenzi de la controlorii de la sol.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Cu toate acestea, există speranțe pentru sondă, contactul – deși limitat – fiind acum restabilit. Având în vedere că nava spațială se află la o distanță de aproape 20 de miliarde de kilometri (peste 12 miliarde de mile), semnalul a avut nevoie de aproximativ 18 ore pentru a ajunge pe Pământ. NASA a declarat că știrea confirmă faptul că Voyager 2 emite în continuare și că este sănătoasă”.

Citește și