• NASA vrea noi costume spațiale care să le înlocuiască pe cele vechi.
  • Americanii au anuțat că au încheiat contracte de proiectare și producție a costumelor cu două companii, Axiom Space și o echipă condusă de Collins Aerospace.
  • NASA a declarat că echipamentul existent „a fost calul de bătaie pentru agenție timp de 40 de ani” și a fost purtat la 169 de ieșiri în spațiu.

NASA vrea noi costume spațiale care să le înlocuiască pe cele vechi. Astronauții le poartă de mai bine de 40 de ani ori de câte ori se aventurează afară în spațiului. Costumele nu numai că îi protejează pe astronauți, dar le oferă și mai multă mobilitate.

Potrivit newaltas.com, NASA anuțat că a încheiat contracte de proiectare și producție a costumelor cu două companii, Axiom Space și o echipă condusă de Collins Aerospace. În total, contractele ar putea avea o valoare totală de 3,5 miliarde de dolari până în 2034, a spus NASA. Costumele ar trebui să fie gata pentru testare pe stația spațială în câțiva ani.

Istoria se va face cu aceste costume”, a declarat Vanessa Wyche, directorul Centrului Spațial Johnson al NASA din Houston, în timpul unei conferințe de presă. „Când ajungem pe Lună, vom avea prima noastră persoană de culoare și prima noastră femeie care va purta costumul în spațiu.”

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Anul trecut, Biroul Inspectorului General al NASA a emis un raport despre problemele NASA în eforturile sale de a proiecta noi costume spațiale. Agenția a petrecut 14 ani lucrând la costume de ultimă generație, arată raportul.

NASA a proiectat ultima dată un nou costum spațial în urmă cu 40 de ani

Raportul a menționat că echipamentele spațiale de la bordul Stației Spațiale Internaționale „și-au depășit durata de viață cu peste 25 de ani, necesitând o întreținere costisitoare pentru a asigura siguranța astronauților”. NASA a proiectat ultima dată un nou costum spațial în urmă cu 40 de ani.

Managerul stației spațiale al NASA a declarat că echipamentul existent „a fost calul de bătaie pentru agenție timp de 40 de ani” și au fost purtat la 169 de ieșiri în spațiu. Managerul a dăugat că „tehnologia costumelor spațiale este îmbătrânită și așa că ne-am dori să încercăm noi tehnologii viitoare”.

De asemenea, costumele actuale nu se potrivesc tuturor tipurilor de corp. În 2019, astronautul NASA Anne McClain a renunțat la ceea ce ar fi fost prima plimbare spațială exclusiv feminină în afara stației spațiale, după ce a decis că echipamnetul spațial era prea mare pentru ea. Acest lucru a declanșat un val de critici conform căreia NASA nu își găzduia astronauții de sex feminin într-un program care fusese mult timp dominat de bărbați.

Noile costume ar trebui să aibă mărimi care să se potrivească și femeilor

Alegând o două companii private pentru a construi costumele, NASA se bazează din nou pe un sector spațial comercial în creștere. Companiile private, cum ar fi SpaceX, transportă acum marfă și echipaje către stația spațială. Axiom Space, care are sediul în Houston, lucrează și la construirea unei stații spațiale comerciale care să înlocuiască în cele din urmă Stația Spațială Internațională.

Avem un număr de clienți care ar dori deja să facă o plimbare în spațiu și am plănuit să construim un costum ca parte a programului nostru”, a declarat Mike Suffredini, președintele și CEO-ul Axiom. „Și așa că este fantastic să avem un parteneriat în care să putem beneficia de anii de experiență pe care NASA îi are.”

Costumele nu ar trebui să „simtă ca o navă spațială, ci să se simtă ca un set robust de îmbrăcăminte exterioară pentru sport extrem”, a spus Dan Burbank, coleg tehnic senior la Collins Aerospace și fost astronaut NASA. „Acesta ar trebui să fie scopul.”