• Noile opțiuni A.I. de la Photoshop provoacă nemulțumiri.
  • Profesioniștii sunt îngrijorați de posibila încălcare a drepturilor de autor.
  • Adobe insistă pe faptul că modelul său respectă creatorii.

Adobe a introdus noi funcții A.I. în Photoshop, însă acestea vin și cu noi preocupări legate de drepturile de autor. Generative A.I., bazat pe modelul Firefly Image 3, permite crearea de imagini din prompturi textuale.

Adobe a lansat un set de funcții A.I. în versiunea beta a Photoshop, inclusiv uneltele Generate Image” și Generative Fill”. Prima permite crearea de imagini din prompturi textuale, în timp ce a doua extinde o imagine existentă folosind un Reference Image”. Aceste funcții sunt susținute de modelul Firefly Image 3, care oferă detalii fotorealiste îmbunătățite și o mai bună interpretare a prompturilor.

Există îngrijorări semnificative din partea profesioniștilor creativi cu privire la drepturile de autor și la datele de antrenament ale A.I.-urilor. Modelul Firefly al Adobe este acuzat că a fost antrenat pe imagini generate de A.I. derivate din lucrări ale concurenților, ceea ce ridică probleme de etică și legalitate. În plus, funcția Reference Image” a stârnit critici pentru că permite crearea de imagini noi bazate pe lucrările existente ale fotografilor și artiștilor, ceea ce unii consideră că ar putea încălca drepturile de autor.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Cum răspunde Adobe la aceste acuzații?

Adobe afirmă că modelele sale A.I. sunt antrenate pe conținut cu licență, cum ar fi Adobe Stock, împreună cu conținut din domeniul public” și că toate datele trebuie să respecte liniile directoare IP ale companiei și să treacă printr-un proces continuu de revizuire și moderare. Compania susține că modelul Firefly este sigur pentru utilizare comercială și se poziționează ca o alternativă etică față de concurenți. În plus, Adobe compensează contribuitorii prin drepturi de autor pentru Stock și un program de bonusuri care încurajează contribuțiile la antrenamentul Firefly.

Citește și